Je leest:

Bijna pi-dag

Bijna pi-dag

Auteur: | 11 maart 2009

Zaterdag 14 maart is het pi-dag: een wiskunde-feestdag die dit jaar in Nederland wordt gevierd met choco-pi en een prijsvraag.

Pi, de ‘constante der constanten’, is per definitie het getal waarmee de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel wordt aangegeven. Het getal is ongeveer gelijk aan 3,14 en om de wiskunde een dag in het jaar in het zonnetje te zetten, net zoals we dat doen met vaders, moeders en dieren, zijn ze in Amerika in 1987 begonnen met pi-dag. Op 14 maart, want de Amerikaanse datumnotatie voor die datum is 3/14 – de begincijfers van pi.

In Amerika werd pi-dag een succes: op wiskunde-instituten van universiteiten wordt steevast elk jaar op taart ( pie in het Engels, dat net zo klinkt als pi) getrakteerd en bevlogen wiskundedocenten op scholen laten pi-dag ook niet ongemerkt voorbijgaan. In Amerika bestaat zelfs een officiële pi day website. In Nederland werd de laatste jaren op bescheiden schaal aandacht beseed aan pi-dag. Kennislink schreef er vorig jaar een artikel over en Ionica Smeets en Jeanine Daems begonnen drie jaar geleden niet geheel toevallig op 14 maart met hun weblog wiskundemeisjes.nl.

Hype

Dit jaar dreigt pi-dag in Nederland een ware hype te worden. In de Sinterklaastijd werd de choco-pi gelanceerd en dat bleek een opmaat te zijn om pi-dag in Nederland ruime aandacht te geven. Op 14 februari – exact een maand voor pi-dag – publiceerde NRC Handelsblad op de veelgelezen Achterpagina een artikel over pi-dag en op 7 maart verscheen in maandblad M van deze krant een interview met Hans Wisbrun, de bedenker van de choco-pi en initiatiefnemer om pi-dag in Nederland meer aandacht te geven. Dat lijkt behoorlijk te lukken dit jaar en zijn droom is dat pi-dag een traditie wordt in Nederland, om ‘het creatieve aspect in de wiskunde’ te vieren. Hans Wisbrun in M van 7 maart: ‘Dat ik pi zo inspirerend vind, komt door de creatieve component. Pi wordt in de wiskunde een irrationaal getal genoemd, een getal dat je niet als een breuk kunt schrijven. Ik verspreek me wel eens en noem het dan een irrationeel getal. Maar ook die benaming klopt. Welk ander getal onttrekt zich zo aan de logica als pi?’

Choco-pi, niet verkrijgbaar bij de betere chocolaterie of de eenvoudige kruidenier, wel bij de webshop van de NRC.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.