Je leest:

Bijensteektherapie niet effectief

Bijensteektherapie niet effectief

Auteur: | 20 oktober 2005

Bijensteektherapie heeft geen effect op ziekteactieviteit van MS-patiënten. Dit is de conclusie uit een studie die uitgevoerd is in het universitair medisch centrum groningen.

Omdat de mogelijkheden van de klassieke geneeskunde beperkt zijn zoeken mensen met multiple sclerose (MS) vaak hun toevlucht tot alternatieve geneeswijzen. Bijensteektherapie wordt wereldwijd voor MS toegepast, alhoewel de mogelijke effectiviteit nog nooit wetenschappelijk was onderzocht. In deze studie werd met MRI-onderzoek aangetoond dat bijengif geen effect had op de ziekteactiviteit in de hersenen van MS-patiënten. Het aantal nieuwe haarden van ziekteactiviteit was niet verschillend tussen de periode zonder behandeling en de periode van de bijensteekbehandeling. Ook was er bij de deelnemers geen verschil in het aantal aanvallen (schubs), de neurologische beperkingen, de graad van invaliditeit, vermoeidheid en de kwaliteit van leven. (Zie bijlage I voor uitgebreide informatie over het onderzoek). Opmerkelijk is dat de meerderheid van de personen die deelnamen aan het onderzoek – dit in tegenstelling tot de feitelijke medische testuitkomsten – wel baat dacht te hebben bij de behandeling.

De patiënten in het onderzoek kregen de bijensteken 3 keer per week toegediend in het bovenbeen en het aantal steken werd gradueel opgebouwd tot 20 per sessie.

Deze klinische studie werd uitgevoerd door dr. Taco Wesselius, radioloog en imker, werkzaam in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder, samen met de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (dr. Thea Heersema, Marco Heerings, drs. Jop Mostert en prof.dr. Jacques De Keyser). De MRI scans werden blind geanalyseerd door radiologen van het Universitair Medisch Centrum in Leiden onder leiding van prof. dr. Marc van Buchem.

Stichting MSi financierde het ruim € 260.000 kostende onderzoek. Deze stichting zet alles in het werk om het dagelijks leven van de MS-patiënt zo dragelijk mogelijk te maken. Voor MS is nog geen medicijn gevonden dat de ziekte stopt. Bijensteek-therapie is een potentieel gevaarlijke therapie omdat allergische reacties kunnen ontstaan die in ernstige gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben. Over de werking van bijengif doen al vele jaren positieve verhalen de ronde en veel MS patiënten denken eraan om deze behandeling te proberen. Nu beschikt de potentiële gebruiker in ieder geval over wetenschappelijk onderbouwde informatie dat deze behandeling niet geschikt is voor MS.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
© Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 oktober 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.