Je leest:

Bij ernstige longontsteking met pil naar huis

Bij ernstige longontsteking met pil naar huis

Auteur: | 14 april 2005

Patiënten met een ernstige longontsteking hoeven niet langer een week in het ziekenhuis te blijven, maar kunnen voortaan na drie dagen naar huis met een antibioticumkuur.

Thuis pillen slikken blijkt even goed en veilig als antibiotica per infuus in het ziekenhuis. Het is prettiger voor de patiënt en bovendien een stuk goedkoper voor de gezondheidszorg. Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd door UMC Utrecht. Arts Jan Jelrik Oosterheert promoveert 15 april op zijn bevindingen op aan de Universiteit Utrecht.

Kosten

Zo’n zestienduizend patiënten worden ieder jaar met een longontsteking in het ziekenhuis behandeld. Jaarlijks sterven veel patiënten aan deze aandoening en ook de kosten voor de gezondheidszorg zijn hoog.

Een elektronenmicroscopische opname van de bacterie die vaak voor longontsteking zorgt: Streptococcus pneumoniae. De vergroting laat zien dat ze vaak als twee bolletjes aan elkaar zitten: zogenaamde ‘diplococci’.

Infuus

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met zes ziekenhuizen. De onderzoekers vergeleken twee groepen van honderdvijftig patiënten met een longontsteking. De ene groep kreeg een week antibiotica per infuus in het ziekenhuis. De andere groep kreeg de antibiotica na drie dagen in tabletvorm en ging zo mogelijk naar huis.

Oraal

Thuis antibiotica slikken is prettiger voor de patiënt. Bovendien wordt het risico op bijwerkingen dat met toediening van antibiotica per infuus gepaard gaat verminderd. De kortere opnameduur in het ziekenhuis en de lagere kosten van de antibiotica in pilvorm zorgen voor een kostenverlaging. Over de zestienduizend patiënten die per jaar met een longontsteking in het ziekenhuis komen is het totale kostenvoordeel ongeveer vierenhalf miljoen euro. Het bewijs voor de kosteneffectiviteit van deze vroege omschakeling van intraveneuze naar orale toediening van antibiotica bij ernstige vormen van longontsteking is nog niet eerder in prospectief gerandomiseerd onderzoek aangetoond.

Dit artikel is een publicatie van Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
© Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 april 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.