Je leest:

Bevroren zee onder het Marsoppervlak?

Bevroren zee onder het Marsoppervlak?

Auteur: | 24 februari 2005

Een bevroren zee, als blokken pakijs, zou zich pal onder het Mars oppervlak kunnen bevinden, volgens New Scientist magazine. Dit zou blijken uit observaties door de Europese Mars Express.

Opnames met de hoge resolutie stereo camera aan boord van de Mars Express laten plateau-achtige strukturen zien die overeenkomen met ijsformaties nabij de zuid- en noordpool op Aarde. Deze plateaus zouden een aanwijzing kunnen zijn dat er zich niet alleen op de polen van Mars grote hoeveelheden water bevinden, maar ook op andere plekken op de rode planeet.

De ijsplaten op Mars zijn tussen de 30 m. en 30 km. groot. ESA / DLR / FU Berlin / G. Neukum

Een team onderzoekers, onder leiding van John Murray van “Britain’s Open University”, schatten de mogelijke ijszee op een gebied van ongeveer 800 bij 900 kilometer in omtrek, en ongeveer 45 meter in diepte.

De onderzoekers zeggen verder dat deze ijszee mogelijk ongeveer 5 miljoen jaren oud kan zijn.

De onderzoekers denken niet dat de plateaus simpele afdrukken zijn van ijs wat nu is verdwenen, maar dat het ijs nog steeds aanwezig is. Aangezien het gebied met de mogelijke ijszee zich nabij de evenaar bevindt, zou het ijs door zonlicht verdampt moeten zijn. Onderzoekers denken dat het ijs mogelijk hiertegen wordt beschermd door mogelijk een laagje vulkanische as van enkele centimeters dikte.

Er is nu genoeg bewijs verzameld om de aanwezigheid van water in het verleden van Mars aan te tonen, terwijl de aanwezigheid van water, in de vorm van ijs, nu alleen is beperkt tot de Marspolen.

In hun proefschrift beschrijven de onderzoekers een mogelijke oorzaak voor de aanwezigheid van het ondergrondse pakijs. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de vorming van het ijs is begonnen in het water toen de temperaturen op Mars begonnen te dalen, waarna het ijs door een vulkaanuitbarsting werd bedekt door vulkanische as, waardoor alleen het vloeibare water verdween, en het pakijs achter is gebleven.

Brian Hynek, wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Colorado (US), zegt dat mocht deze hypothese kloppen, dan zou dit gebied een uitstekende kanditaat voor een een eventuele volgende landingsplaats zijn. Gebieden als deze zouden mogelijk nog steeds leven kunnen bevatten.

De resultaten van de Mars express zijn Vrijdag gepresenteerd op de eerste Mars Express conferentie in Noordwijk.

Dit artikel is een publicatie van Ufoplaza.nl.
© Ufoplaza.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 februari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.