Je leest:

Bevingen zoals voorspeld

Bevingen zoals voorspeld

Auteur: | 7 oktober 2004

Een Amerikaans computermodel wist bijna alle Californische aardbevingen van de laatste twee jaar te voorspellen. Met historische gegevens, geavanceerde software en precisiemetingen brachten onderzoekers San Andreas in kaart.

Wie gaat er vrijwillig in aardbevingsgebied wonen? “Talloze mensen” is het antwoord – de miljoenensteden Los Angeles en San Francisco liggen in het aardbevingsbereik van de San Andreas-breuk. Daar schuren de Pacifische en Noord-Amerikaanse schollen tegen elkaar. Die schollen zijn grote platen waarop de continenten vastzitten; ze drijven op de halfvloeibare binnenkant van de aarde en kunnen tegen elkaar duwen. Daarbij komen enorme krachten vrij in de vorm van aardbevingen.

Dr. John Rundle (Universiteit van Californië in Davis) geeft leiding aan een team wetenschappers die de grillen van de San Andreas-breuklijn in kaart brachten. “We zijn helemaal in de wolken, want ons model kan toekomstige bevingen voorspellen. In Californië beeft de aarde altijd wel érgens, maar ons model heeft de 6% van de staat aangewezen waar in de toekomst zware bevingen komen.” Rundle’s team voorspelde op basis van historische bevingen en nauwkeurige metingen aan de beweging van de grond waar en hoe zwaar de Californische aarde de komende tien jaar trilt.

De score-card die Rundle en zijn team ontwikkelden geeft aan waar de komende tien jaar zware aardbevingen (5 en hoger op de Schaal van Richter) te verwachten zijn. bron: Universiteit van Californië in DavisKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Door het NASA-gesponsorde onderzoek kunnen de Calforniërs íets rustiger slapen. Seismologen weten nu waarop ze moeten letten: een zware aardbeving wordt altijd vooraf gegaan door een karakteristieke serie kleine schokjes óf een plotselinge stilte in de aardkorst. Het onderzoek wees ook aan waar de zware aardschokken van de toekomst plaats gaan vinden.

Helemaal perfect is het de score-card niet: het computermodel zag de beving onder het eiland San Clemente op 15 juni 2004 over het hoofd. “Het eiland ligt in een gebied waar we weinig seismometers hebben”, aldus Rundle. “Toch: 15 van de 16 is niet slecht!”

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 oktober 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.