Je leest:

Beter dan een slaappil

Beter dan een slaappil

Auteur: | 9 september 2008

De hersenen van iemand die lijdt aan slapeloosheid zijn minder actief dan die van een vaste slaper. Therapie kan dat probleem oplossen, een slaappil niet. Bovendien geven slaapmiddelen vaak vervelende bijwerkingen en zijn ze verslavend. Therapie is daarom een effectievere behandeling bij slapeloosheid dan een pil.

Slapeloosheid is niet alleen ’s nachts een probleem. Ook overdag voelen slapelozen zich niet goed. Zo hebben ze het idee dat ze minder goed functioneren. Daarin hebben ze voor de helft gelijk. Hoewel ze even goed presteren als uitgeruste mensen, zijn hun hersenen wel minder actief dan die van de vaste slapers. Na een combinatie van therapeutische behandelingen sliepen de voormalig nachtbrakers niet alleen beter, hun hersenactiviteit was ook weer normaal.

Bij een slaappil is dat niet het geval. Therapie werkt bij slapeloosheid dan ook beter dan een pil, constateren de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN). Het is voor het eerst dat wetenschappers met behulp van functionele hersenscans laten zien wat er gebeurt in het brein van een slapeloze patiënt. En dat biedt belangrijke aanknopingspunten voor een behandeling.

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem. Naar schatting hebben 20-25% van de Nederlanders er last van.

Verslavend en contraproductief met bijwerkingen

Zo blijkt nu dus dat patiënten niet het beste af zijn met een slaappil. Een belangrijke conclusie, want slaappillen (de zogenaamde benzodiazepinen) behoren in Nederland tot de meest voorgeschreven medicijnen. Deze middelen hebben echter nogal wat nadelen: ze remmen de hersenactiviteit in plaats van die te normaliseren en ze zijn erg verslavend. Al na vier weken treedt gewenning op, waardoor je steeds meer moet slikken voor hetzelfde effect. Mensen die stoppen, krijgen vaak last van ontwenningsverschijnselen.

Vanwege al die bijwerkingen heeft minister Klink van Volksgezondheid onlangs besloten benzodiazepinen alleen nog in uitzonderlijke gevallen te vergoeden. Hij hoopt zo het gebruik ervan terug te dringen. Voor slapelozen komt de bijzonder effectieve therapie uit het NIN-onderzoek – een combinatie van lichaamsbeweging, lichtbehandelingen, cognitieve gedragstherapie en manipulaties met lichaamstemperatuur – dan ook op een goed moment.

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het vakblad Sleep onder de titel ‘Prefrontal hypoactivation and recovery in insomnia’. Het NIN is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.