Je leest:

Bestrijd de drugsoorlog – met wiskunde

Bestrijd de drugsoorlog – met wiskunde

Auteur: | 25 november 2012

De drugskartels in Midden- en Zuid-Amerika lijken onuitroeibaar. Maar een Colombiaans bedrijf laat zien dat als je op een wiskundige manier naar de netwerken kijkt, er een oplossing lijkt te zijn.

Misschien heb je wel eens gehoord van de drugsoorlog die in Mexico aan de gang is. De bloederige strijd tussen de politie en de georganiseerde misdaad, en de misdadigers onderling, is al heel lang bezig. Niemand lijkt een eenvoudige oplossing te zien in het conflict. De bazen van de drugskartels zijn te machtig. Overal in het land zitten ‘mannetjes’ die alles in de gaten houden en regelen.

De politie probeert met alles wat ze hebben de grote leiders van de kartels in de kraag te vatten. Dat lijkt logisch; als je de baas te pakken hebt, zal de rest snel volgen. Of toch niet? Als je de situatie wiskundig bekijkt, blijkt dat er andere oplossingen zijn. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, werkt een alternatieve aanpak vaak veel beter.

Hoge bazen pakken werkt niet

Het grote probleem met de drugskartels is dat ze onuitroeibaar lijken. Op het moment dat er een leider wordt gedood, zoals (waarschijnlijk) begin oktober in Mexico gebeurde, gebeurt er het volgende: de mensen direct onder de baas willen allemaal de nieuwe baas worden. Ze gebruiken geweld om elkaars volgelingen te verdrijven, totdat er ofwel een persoon overblijft, of het kartel versplintert tot een aantal nieuwe, kleinere kartelletjes. Als je probeert het geweld te verminderen door de hoge bazen aan te pakken, bereik je precies het omgekeerde: meer geweld, meer doden en meer ellende.

In Mexico neemt de drugsoorlog steeds extremere vormen aan; het lijkt alsof alles wat de overheid doet een averechts effect heeft.

Daarom heeft een bedrijf, dat zich richt op beleidsvraagstukken in Colombia, een nieuwe manier bedacht: haal niet de bazen weg, maar de tussenpersonen. In veel drugsnetwerken bestaat er op veel verschillende plekken een link tussen de illegaliteit en het dagelijks leven. Corrupte politici, agenten en senatoren knijpen bijvoorbeeld een oogje toe in ruil voor een flinke som geld. Bij deze mensen zou de politie moeten ingrijpen, zo blijkt uit het onderzoek. Als de drugskartels geen mogelijkheid meer hebben om de machthebbers te beïnvloeden, zal ook hun eigen macht snel afnemen.

Verbindingen

De manier waarop de mensen van Vortex dit hebben berekend is ingewikkeld. Bij netwerken die zo complex zijn als deze, met verschillende mensen die verschillende dingen doen en contact hebben met verschillende personen, wordt het snel onduidelijk wie wie is. Maar met computers kan je wel zien wat de verbindingen tussen de verschillende mensen zijn. Door informatie uit rechtszaken te gebruiken, heeft Vortex een analyse gemaakt van de Colombiaanse drugswereld, waaruit ze dus concludeerden dat de ‘tussenpersonen’ een belangrijke spil waren in het aanpakken van de drugsprobleem.

Wat interessant is aan deze netwerkanalyse, is dat de methode puur wiskundig van aard is. Of het nou verzekeringsfraude of drugsmoorden zijn, voor de berekeningen maakt het weinig uit. Maar de gevolgen van de berekeningen kunnen verstrekkend zijn en het leven van enorm veel mensen sparen of verbeteren.

Micheal Kenney van de universiteit van Pittsburgh zegt in een artikel van New Scientist dat de aanpak die Vortex suggereert inderdaad effectief kan zijn. “Als je de drugshandel wilt stoppen, kan je beter wel de drugsbazen aanpakken. Maar als je het geweld wilt verminderen en zorgen dat er minder doden vallen, is het een goed idee om de tussenpersonen weg te halen.” En het geweld verminderen, dat is nou precies waar ze in Mexico en Colombia zo naar verlangen.

Bron:

Reardon S., Destroying drug cartels, the mathematical way (New Scientist)

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 november 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.