Je leest:

Beleef de evolutie

Beleef de evolutie

Interactieve infographic door 4,5 miljard jaar geschiedenis

Auteurs: en | 4 november 2022

Vier miljard jaar geleden gebeurde er iets bijzonders op onze planeet: het eerste leven op aarde ontstond. NEMO Kennislink neemt je in een interactieve infographic mee langs belangrijke stappen in de evolutie. Hoe denk jij dat het verder gaat?

De aarde krioelt van het leven. Overal om ons heen, maar ook op extreme plekken waar wij mensen niet in groten getale aanwezig zijn. In hete, dorre woestijnen leven bijvoorbeeld woestijnvossen en in de diepste uithoeken van de oceaan schuifelt de Yeti-krab. Waar komt al dat leven vandaan?

Het begon vierenhalf miljard jaar geleden. Ons zonnestelsel is dan net uit de luiers en heeft een helse, gewelddadige tijd achter de rug. Planeten sloegen op elkaar in, sommige smolten samen tot grotere, nieuwe planeten en vielen vervolgens weer uiteen door de inslag van een nóg grotere planeet. Maar intussen heeft elke planeet zijn plekje gevonden en is er rust ontstaan in ons zonnestelsel.

De jonge aarde lijkt in niets op de aarde zoals we hem vandaag kennen. Het is een kale, rotsachtige planeet met water en actieve vulkanen. Er is niets groens in zicht. Bomen bestaan nog niet en rotsen zijn nog niet bedekt met een zachte laag mos. Er zwemmen geen vissen in de zee en in de lucht is geen vogel te bekennen.

En dan gebeurt er iets bijzonders, ergens op onze planeet. Wetenschappers weten nog altijd niet zeker hoe en waar het gebeurde, maar er vormde zich een cel. Het eerste levende wezen op aarde was geboren. Vanuit daar ontstonden nieuwe soorten. De aarde kreeg te maken met verschillende massa-uitsterving, maar ondanks zware tijden ging het leven door.

Doorloop het zelf

Met fossielen, gesteente en DNA reconstrueren wetenschappers de ontwikkeling van het leven op aarde. Maar hoe verder we teruggaan in de tijd, hoe onzekerder de geologische tijdschaal wordt. Toch kunnen we een redelijk goede schatting maken van hoe leven op onze planeet evolueerde. Bekijk hieronder hoe het leven zich ontwikkelde en speculeer mee over waar de evolutie ons verder naartoe brengt.Hoe denk jij dat de evolutie verder gaat?
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 november 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Oorsprong van Leven

Pxhere (CC0)
Oorsprong van Leven
Waar komen we vandaan en zijn we alleen in het heelal? Het zijn misschien wel de grootste vragen in de wetenschap, maar ze stellen is een stuk gemakkelijker dan ze beantwoorden. Binnen het thema ‘Oorsprong van Leven’ benaderen we de vragen en het onderzoek vanuit drie verhaallijnen: 'Leven in het heelal', 'Van levenloos naar levend' en 'De stamboom van het leven'. NEMO Kennislink neemt je mee op een fascinerende speurtocht. Ga je mee?
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.