Je leest:

Belangrijke archeologische vondsten in Horvat Kur

Belangrijke archeologische vondsten in Horvat Kur

Een internationaal team van onder meer Leidse studenten en wetenschappers heeft een unieke combinatie van elementen van synagoges uit de Byzantijnse periode blootgelegd. Dat gebeurde tijdens werkzaamheden op de opgravingslocatie Horvat Kur in Galilea (Israël).

De Leidse archeoloog prof. dr. Jürgen Zangenberg en zijn collega-onderzoekers dr. Stefan Münger (Bern), dr. Raimo Hakola (Helsinki) en prof. dr. Byron McCane (Wofford) zijn erg ingenomen met hun ontdekking. “De meest spectaculaire vondst is een basaltsteen in de vorm van een lage tafel, aan de ene zijde gedecoreerd met figuratieve elementen en met geometrische patronen op de andere drie zijden.”

De stenen tafel die in Horvat Kur werd gevonden

Hij lijkt op een exemplaar dat een aantal jaar geleden is ontdekt in de buurt van Migdal, maar die was van ander materiaal gemaakt. Die steen zat in een muur uit de zesde eeuw na Christus, maar men neemt aan dat hij uit een eerdere fase van het synagogegebouw stamt. Wetenschappers zijn verdeeld over de functie van de ‘stenen tafel’ uit Migdal: misschien diende het als leestafel of katheder. De steen uit Horvat Kur kan helpen een antwoord te vinden op die vraag, hoewel het ook tot geheel nieuwe onderzoeksrichtingen kan leiden.

De stenen stoel, de eerste die op zijn oorspronkelijke plek in Israël is gevonden

Stenen stoel

Binnenin de synagoge vonden de archeologen een stenen zetel met twee treden die er naartoe leiden. Hij stond bovenop de bank langs de zuidelijke muur.

“Tijdens bijeenkomsten zat de leider van de geloofsgemeenschap daarop. Het is de eerste keer dat we een dergelijke zetel op zijn oorspronkelijke plek in Israël vinden”, legt Zangenberg uit.

Verder legden de onderzoekers in het midden van de zuidelijke muur de resten van een podium (‘bemah’) bloot. Hierop plaatste men indertijd de Torah-schrijn. Verschillende fragmenten van de schrijn kwamen tevoorschijn, waaronder een drempel in klassieke stijl, een fijn gedecoreerde console, de restanten van het reliëf van een leeuw en een rozet.

Al die vondsten laten zien wat voor een belangrijke betekenis het podium in de synagoge had, aldus Zangenberg. “Ze helpen de betekenis van de synagoge als centrum van maatschappelijk en religieus leven vast te bepalen.”

Synagogeleven

In een ‘cisterne’ – een ondergrondse wateropslagplaats – vlakbij de synagoge vonden de onderzoekers een ruime verzameling huishoudelijk aardewerk uit de Romeinse en Vroeg-Byzantijnse periode dat nog intact was. Veel daarvan was nog nooit eerder in complete staat gevonden.

Officials van de Israel Antiquities Authority benadrukken dat deze ontdekkingen een beter beeld geven van het synagogeleven in Galilea in de Byzantijnse tijd. Ze zullen het onderzoek naar synagoges zeker stimuleren. De opgravingen maken deel uit van het Kinnet Regional Poject. Sponsoren zijn de universiteiten van Leiden, Bern en Helsinki en het Wofford College.

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Leiden.
© Universiteit Leiden, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 juli 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.