Je leest:

Beagle 2 losgekoppeld van Mars Express

Beagle 2 losgekoppeld van Mars Express

Vanmorgen werd de lander Beagle 2 zonder problemen van ESA’s Mars Express losgekoppeld. Beagle 2 is nu op weg naar het Marsoppervlak waar de lander volgens verwachting op 25 december in de ochtend zal landen.

Ruimtesonde Mars Express had de Marslander Beagle 2 al sinds zijn lancering op 2 juni van dit jaar bij zich. Beagle 2 is nu op weg naar het Marsoppervlak waar de lander volgens verwachting op 25 december in de ochtend zal landen. Mars Express, de eerste Europese missie naar Mars, heeft weer een belangrijke mijlpaal behaald op weg naar zijn uiteindelijke bestemming.

Om 9.31 MET, stuurde het team van het vluchtleidingscentrum het cruciale commando voor de loskoppeling van de lander Beagle 2 van Mars Express. Informatie van Mars Express bevestigt dat het pyrotechnische apparaat werd geactiveerd en een geladen veer losliet, zodat Beagle 2 langzaam van de orbiter werd weggeduwd. Later op de dag wordt een foto verwacht van de bewakingscamera aan boord (VMC) waarop te zien zal zijn hoe de lander langzaam wegvliegt.

Artist’s concept van het beeld waar iedereen op wachtte: een succesvolle scheiding van Mars Express en Beagle 2. bron: ESA.

Omdat Beagle 2 niet over een eigen aandrijvingsysteem beschikt, moest de lander voor de loskoppeling dusdanig worden gemanoeuvreerd dat hij de juiste route naar Mars kon volgen. Om deze reden werd de baan van Mars Express op 16 december aangepast, zodat Beagle 2 op Mars werd gericht. De lander stond hierdoor in de juiste positie om de atmosfeer van Mars binnen te gaan. Deze manoeuvre, die ‘retargeting’ wordt genoemd, was cruciaal: als de ingangshoek te steil is, kan de lander oververhit raken en in de atmosfeer verbranden; als de ingangshoek te vlak is, kan de lander, als een kiezelsteen over het oppervlak van een meer, door de dampkring scheren en zijn doel voorbijschieten.

Deze fijne afstelling en de loskoppeling vandaag waren cruciale manoeuvres waar het ESOC-team (European Space Operations Centre) de afgelopen maanden hard voor heeft getraind. De volgende belangrijke mijlpaal voor Mars Express is de manoeuvre voor het intreden in de baan rond Mars. Dit zal op kerstochtend om 2.52 MET plaatsvinden als Beagle 2 op Mars zal landen.

“Dankzij een goede samenwerking van iedereen – ESA, de ruimtevaartindustrie en het team van Beagle 2 – zijn we weer een belangrijke stap verder. Mars, hier komt Europa!” aldus David Southwood, Director of Science bij ESA.

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 december 2003

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.