Je leest:

Beagle 2 gecrasht door geldgebrek

Beagle 2 gecrasht door geldgebrek

Auteur: | 4 november 2004

Geldgebrek en slecht toezicht van ESA én de Britse regering werden de Mars-sonde Beagle 2 fataal. Dat concludeert de wetenschapscommissie van het Britse Lagerhuis. Beagle 2, die in 2003 met de ESA-satelliet Mars Express naar Mars reisde, werd na weken vergeefs zoeken definitief afgeschreven.

Als de Britse regering beter toezicht op het Beagle 2-project had gehouden en tijdig financiële steun voor de ontwerpers had geregeld, hadden die niet bij beroemdheden hoeven te bedelen om geld. De tijd die ze daaraan besteedden was eigenlijk ingepland voor uitgebreide tests van Beagle 2.

Artist’s impression van Beagle 2 tijdens de afdaling in de atmosfeer van Mars. De baan van de sonde na loskoppelen van Mars Express leidde perfect naar Mars, maar na de landing werd nooit meer iets van de sonde vernomen.

Uiteindelijk besloot de Britse regering 25 miljoen pond subsidie in het project te steken, maar die steun kwam te laat om de sonde nog aan langdurige tests te onderwerpen. Die conclusie trekken leden van de wetenschaps- en techniek commissie van het Britse Lagerhuis. Ze stellen ook dat de Britse regering niet was voorbereid op het plotselinge idee van Britse wetenschappers om Beagle 2 met Mars Express mee te sturen; de sonde is in record-tijd ontworpen en gebouwd. Strakke regie had het project kunnen redden van slordigheid door haastwerk.

Van Beagle 2, de ESA-ruimtesonde die vóór NASA’s Mars Rovers op Mars aan had moeten komen, is na de landing 25 december 2003 niets meer vernomen. De sonde zou de Marsbodem en –atmosfeer onderzoeken op sporen van leven. Ook zou Beagle 2 geologisch en klimatologisch onderzoek hebben verricht. De sonde reisde tussen juni en december 2003 met de ESA-satelliet Mars Express naar Mars.

De Beagle 2 droeg in zijn harde omhulsel zonnepanelen mee, die als bloemblaadjes uit moesten klappen. De robotarm zat vol met sensoren voor bodemonderzoek. bron: ESA

Op 19 december koppelde de kleine robot los van het moederschip. Aan parachutes en beschermd door airbags had de sonde moeten landen, maar waarschijnlijk is de robot neergestort. Radiotelescopen noch moederschip Mars Express konden contact krijgen met de Beagle 2. Mars Express ging in een omloopbaan en heeft sindsdien haar eigen Marsonderzoek gedaan. Projectleider Colin Pillinger is overtuigd dat het Beagle-concept goed is: hij lobbyt om later dit decennium een nieuwe Beagle naar Mars te sturen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 november 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.