Je leest:

Banaan met nieuwe genen in Afrika

Banaan met nieuwe genen in Afrika

Auteur: | 11 augustus 2010

De Afrikaanse bananenteelt kan weer tegen een stootje omdat plantbiologen de banaan hebben versterkt met genen uit groene peper. Die beschermen de plant tegen een ziekte die de bananen wit en oneetbaar maakt.

De wetenschappers achter deze kunstgreep schrijven over hun nieuwe vinding in het tijdschrift Molecular Plant Pathology.

De genetisch veranderde bananen werden getest in een gesloten kas in Oeganda.
Molecular Plant Pathology

Bananen die geteeld worden in centraal Afrika worden vaak belaagd door de bacterie-infectie Xanthomonas. Volgens het IITA verliezen Afrikaanse banaantelers gezamenlijk zo’n driehonderd miljoen euro aan opbrengst, en dat is voor Afrikaanse begrippen ongetwijfeld hartstikke veel.

De genen uit de groene peper, met de charmante afkortingen Hrap en Pflp, zorgen ervoor dat de banaan nieuwe eiwitten aanmaakt die de bacteriën doodt.

Wie de banaan gaat eten zal niet worden verrast met de smaak van hete peper – daar hebben de eiwitten niets mee van doen. En bovendien gaat het volgens de onderzoekers om de zoete groene peper. Niet bepaald heet te noemen.

De plantbiologen van het Internationale Instituut van Tropische Landbouwkunde (IITA) en onder leiding van Leena Tripathi testten de transgene bananen eerst in een gesloten laboratorium, vervolgens in een afgesloten kas. In die situaties blijkt Xanthomonas geen grip meer op het kromme en gele fruit te hebben. Nu nog afwachten wat de veldproeven in Oeganda zullen opleveren. Die zijn inmiddels begonnen.

Tripathi laat in een e-mail weten dat de Afrikaanse boeren de genetisch veranderde banaan voor dezelfde prijs kunnen kopen als gewone bananen. “Bovendien is de bananenteelt gebaseerd op stekken”, legt Tripathi uit. Dat betekent dat de boeren, als ze de plant eenmaal hebben gekocht, niet meer nieuwe zaden hoeven te kopen. Ze knippen dan gewoon een deel van de plant af, waarna deze weer tot een nieuwe uitgroeit.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 augustus 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.