Je leest:

Bakkie leut remt stinkende mondbacterie

Bakkie leut remt stinkende mondbacterie

Auteur: | 25 juni 2009

Geloof het of niet: koffie blijkt helemaal niet zo slecht voor je adem te zijn. Een Israëlische mondbacterie-expert kwam erachter dat een bestanddeel van koffie vieze adem zelfs onderdrukt. Het stofje valt misschien te isoleren om het vervolgens in ademverfrissende snoep te verwerken.

Bacteriën, geuren en mondhygiëne: dat zijn dingen waar Mel Rosenberg zich mee bezig houdt. Dat dit een bezigheid naar zijn hart is, is af te lezen aan zijn onderzoeksreputatie. Hier ruikt hij aan een reageerbuis.
University of Tel Aviv

Koffie wordt vaak gezien als een oorzaak voor slechte adem. Je kent het wel: die bittere, zwavelachtige walm die langs het gebit van je medemens naar buiten tocht. Volgens Mel Rosenberg, hoogleraar ademwetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv, is het waar dat koffie verantwoordelijk kan zijn voor een slechte adem. Wanneer je melk met koffie mengt – en dat gebeurt vaak – ontstaat een nare mix waar vieze mondbacteriën gek op zijn. En deze microben produceren de stoffen die zo typisch zijn voor een onsmakelijke walm.

Nu komt Rosenberg met een opzienbarende uitspraak: koffie zonder melk helpt juist om diezelfde stinkbacteriën op te ruimen. Dat meldde zijn collega Yael Gov op een conferentie over ademgeur in Duitsland, georganiseerd door de International Society for Breath Odor Research.

Melk in de koffie gieten is geen goed idee, als je een frisse adem wilt houden. Bacteriën die zwavelhoudende stoffen produceren floreren op de melk-en-koffie-combo. De slechte adem die daarop volgt is er een die de potentie heeft om je medemens af te schrikken.
zaveqna, Flickr.com

Gov en Rosenberg deden in hun thuislab in Tel Aviv een paar proeven met koffiepoeder en stinkende mondbacteriën, om te achterhalen waarom koffie vieze mondbacteriën doet groeien. Tot hun grote verrassing gebeurde het omgekeerde: de mondbacteriën werd het zwijgen opgelegd. De petrischaaltjes met de hoogste concentratie koffiepoeder werkten het best. Oh, en Turkse koffie werkt minder goed dan andere koffie, zeggen de Israëlische wetenschappers.

Volgens Rosenberg laten de proeven zien dat pure koffie een bestanddeel bevat dat slechte adem juist tegengaat. Welk stofje dat is weet de ademexpert niet precies, maar hij hoopt dat het spul gauw in snoep voor frisse adem verwerkt kan worden, zegt hij op de website van de Universiteit van Tel Aviv.

Of we het enthousiasme over Rosenbergs resultaten moeten delen is nog even afwachten. De resultaten zijn nog niet in een onafhankelijk, wetenschappelijk blad gepubliceerd. Maar eerlijk is eerlijk: Rosenberg heeft een goede reputatie als ademexpert. In de jaren tachtig was hij een van de belangrijkste auteurs op het gebied van halitose – een chronische aandoening van slechte adem.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.