Je leest:

Bacterie saboteert afweersysteem plant

Bacterie saboteert afweersysteem plant

Auteur: | 5 december 2008

Plantwetenschappers uit Duitsland, Zwitserland en Engeland ontdekten dat sommige bacteriën bij infectie een eiwit in plantencellen injecteren. Dit eiwit legt het afweersysteem van de plant lam waardoor de bacterie ongestoord zijn gang kan gaan. Het saboteringssysteem van de bacterie staat deze maand beschreven in vakblad Current Biology.

Tomatenplanten worden nogal eens getroffen door een smetziekte, waarbij delen van de plant helemaal zwart kleuren. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en zorgt jaarlijks voor een aanzienlijke schade in de tuinbouwsector. Dezelfde smetziekte komt ook voor bij modelplant Arabidopsis. Plantwetenschappers hebben de ziekte bij Arabidopsis onder de loep genomen om erachter te komen hoe de bacterie erin slaagt ongezien langs het afweersysteem van de plant te komen.

Aantasting door smetziekte.

Ook planten hebben een afweersysteem. Receptoren op het celoppervlak herkennen specifieke delen van een indringer. Als het om een bacterie gaat, is bijvoorbeeld de stof flagelline zeer belangrijk, omdat die niet bij andere micro-organismen voorkomt. Zo heeft de plant bij elke indringer een belangrijk herkenningspunt. Een plant reageert met twee acties op de bacteriële signaalstof. Ten eerste sluit de plant zijn huidmondjes zodat er niet nog meer indringers binnen kunnen komen. Verder gaat de plant giftige stoffen produceren die de bacterie moeten doden.

Maar een bacterie gaat niet onvoorbereid een plantencel binnen, zo blijkt nu. Verschillende bacteriën injecteren een eiwit in de plantencel waardoor de plantreceptoren gedeactiveerd en vernietigt worden. Als de receptoren het niet meer doen, is het hele afweersysteem van de plant offline, waardoor de bacterie zich heel snel kan verspreiden. Hij kan immers ongestoord van de plant eten, zonder enige tegenaanval.

Doordat de bacterie het afweersysteem van de plant saboteert, kan hij zich snel verspreiden.

De onderzoekers denken dat meer kennis over het bacterie-eiwit van belang is voor de tuinbouwsector. Waarschijnlijk gebruiken bijna alle bacteriën die planten infecteren een soortgelijk systeem. Op dit moment wordt infectie bij planten onderdrukt met bestrijdingsmiddelen, maar als we een middel kunnen maken wat specifiek gericht is tegen het bacterie-eiwit is het gebruik van zulke schadelijke stoffen waarschijnlijk niet meer nodig.

Bronnen:

The plant pattern recognition receptor FLS2 is directed for degradation by the bacterial ubiquitin ligase AvrPtoB Vera Göhre et al., Current Biology

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.