Je leest:

Autochtone meisjes onzekerder dan Surinaamse en Antilliaanse

Autochtone meisjes onzekerder dan Surinaamse en Antilliaanse

Auteur: | 3 april 2009

Autochtone meisjes zijn een stuk onzekerder over hun uiterlijk dan meisjes met een Antilliaanse en Surinaamse achtergrond. Beide groepen hebben verschillende ideaalbeelden. Terwijl autochtone meisjes zichzelf vergelijken met de slanke, witte modellen op de catwalk, kijken Antilliaanse en Surinaamse meiden eerder naar de ronde vrouwen in rapvideo’s.

Bijna alle jongeren vinden hun uiterlijk belangrijk. Volgens nieuw onderzoek van de Rutgers Nisso Groep kijken vier van de vijf meisjes in de spiegel voordat ze de deur uitgaan. Bij de jongens is dit percentage 50%. Erg tevreden is onze jeugd niet. De helft van de meisjes zou onder het mes van de cosmetisch chirurg gaan om iets aan hun lichaam te veranderen als dat gratis zou zijn.

Kapsels, pukkels en kilo’s

Dat puberend Nederland zich bezighoudt met kapsels, pukkels en kilo’s, is niet zo verrassend. Toch heeft het onderzoek onder zo’n 800 jongeren een paar verrassingen in petto. Zo blijkt namelijk dat autochtone meisjes minder tevreden zijn over hun uiterlijk dan Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse meiden. “De vergelijking die meisjes tussen zichzelf en de ideaalbeelden in de media maken, pakt altijd negatief uit. Hierdoor voelen ze zicht minder tevreden over zichzelf, en veel meisjes zijn vervolgens weer ontevreden over het feit dat ze ontevreden zijn met zichzelf”, schrijven de onderzoekers. Autochtone meisjes hebben dan ook een lager gevoel van eigenwaarde.

Antilliaanse en Surinaamse meisjes daarentegen, zijn juist meer dan gemiddeld tevreden over hoe ze eruit zien. Deze groep dames besteedt volgens het onderzoek ook de meeste aandacht aan hun uiterlijk. Zo vindt 64% van de Antilliaanse en Surinaamse meisjes het belangrijker dat kleren super goed staan dan dat ze lekker zitten. Bij autochtone en Turkse en Marokkaanse meisjes is dit percentage veel lager (resp. 35 en 42 procent). Ook nemen Antilliaanse en Surinaamse meiden veel langer de tijd om zich voor te bereiden op een avondje stappen.

Vier op de vijf meisjes kijken in de spiegel voordat ze naar buiten gaan.

Ronde billen versus maatje 32

Investeren Antilliaanse en Surinaamse meisjes veel tijd in hun uiterlijk en voelen ze zich daarom mooi? Of is het juist andersom: zijn ze heel tevreden over hun uiterlijk en besteden ze daarom zo veel tijd aan hun kleren, haar en make-up? Dat hebben de onderzoekers jammer genoeg niet ontdekt. Wel hebben ze met groepjes meisjes gepraat om erachter te komen waarom autochtone en Antilliaanse en Surinaamse meiden anders over hun uiterlijk denken.

“De meisjes hebben verschillende vrouwelijke ideaalbeelden, afhankelijk van hun etnische/culturele achtergrond”, schrijven de onderzoekers. “Het ideaalbeeld van de Surinaamse meisjes is veel ‘ronder’ dan dat van autochtone meisjes. Surinaamse meisjes willen graag ‘dikke billen’, terwijl de autochtone meisjes vooral niet te dik willen zijn.” Autochtone meisjes vergelijken zichzelf met de superslanke, witte (en vaak blonde) modellen op de catwalk en in glossy magazines. Surinaamse meisjes spiegelen zich juist aan de ‘ronde’ vrouwen in videoclips.

Vaak wordt gedacht dat videoclips schadelijk zijn voor jongeren. De overdaad aan ronde billen en borsten zou funest zijn voor het zelfbeeld van meisjes. Maar voor meisjes van Antilliaanse en Surinaamse afkomst blijkt dit dus duidelijk niet het geval te zijn. Zij worden er niet onzekerder of ontevredener van. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat geseksualiseerde videoclips helemaal geen kwaad kunnen. De nadruk op seks, gewillige vrouwen en stoere players creëert een stereotype beeld van seksualiteit en de verhouding tussen mannen en vrouwen. Maar het argument dat deze beelden slecht zijn voor de ideeën van meisjes over hun eigen lichaam, blijkt niet op te gaan.

Dit artikel is gebaseerd op een deel van het onderzoek “Seksualisering: aandacht voor etnicititeit” van de Rutgers Nisso Groep, het Nederlands Jeugdinstituut en E-quality en van “Seksualisering: je denkt dat het normaal is…” van Movisie.

Download hier de rapporten:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 april 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.