Je leest:

Autisten kunnen wél emoties lezen

Autisten kunnen wél emoties lezen

Auteur: | 14 mei 2008

De typische moeite die autisten hebben met sociale interactie komt niet doordat ze geen emoties van anderen begrijpen of er geen interesse in hebben. In tegendeel: ze zijn juist zo gevoelig voor een emotioneel gezicht, dat ze hun blik moeten afwenden om niet overspoeld te worden door non-verbale informatie. Het sociale brein is niet kapot, het mankeert autisten aan de waarneming, aldus de onderzoekers (UU).

Autisten hebben moeite met sociale interactie, omdat ze iemands gevoelens en lichaamstaal niet goed kunnen interpreteren. Althans, dat dachten wetenschappers tot nu toe. Uit nieuw onderzoek van de Utrechtse promovendi Myriam Vandenbroucke en Maurice Magnee blijkt echter dat autisten prima in staat zijn om emoties van iemands gezicht af te lezen. Sterker nog: ze zijn er juist gevoeliger voor dan andere mensen.

Vanderbroucke en Magnee scanden de hersenen van dertig hoogopgeleide jongeren met autisme. Zo ontdekten ze dat het probleem met sociale interactie niet zit in een onvermogen zich te verplaatsen in andermans emoties. In plaats daarvan is de waarneming van de gezichtsuitdrukkingen van een ander verstoord. Autisten zien erg veel details – een opgetrokken mondhoek, een iets dichtgeknepen oog – en hebben vervolgens moeite om al deze microsignalen te integreren tot één samenhangend beeld. Ze krijgen als het ware te veel non-verbale informatie, en wenden daarom hun blik af. Voor de buitenwereld lijkt het dan alsof ze niet sociaal geïnteresseerd zijn.

Mensen met autisme zien erg veel details in een gezicht. Zo veel, dat ze te veel informatie krijgen om te verwerken. Dat komt doordat de visuele gebiedjes in het brein niet voldoende ‘bedraad’ zijn. Het gevolg: ze wenden hun blik af, en de buitenwereld vat dat – onterecht – op als sociale desinteresse.

Het sociale brein is niet kapot

Dat autisten zo gevoelig zijn voor ’ information overload’ komt doordat binnen de hersengebiedjes die samen het visuele systeem vormen de zenuwcellen te weinig met elkaar verbonden zijn. Dat is een nieuw idee: tot op heden dachten wetenschappers dat het juist de communicatie tussen de hersengebieden gebrekkig was. Maar met de ‘grote verbindingen’ is niets mis. Professor Chantal Kemner leidde het onderzoek en vat de resultaten samen. “Het wil zeggen dat bij autisten het sociale brein niet kapot is. Ook schort het niet aan interesse in sociale informatie. Het mankeert bij deze mensen aan de waarneming an sich.”

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.