Je leest:

Atlantis aangemeerd

Atlantis aangemeerd

Auteur: | 11 september 2006

Om 12:45 Nederlandse tijd is het Amerikaanse ruimteveer Atlantis aangekomen bij het Internationale ruimtestation ISS. De zeskoppige bemanning brengt meer dan 800 vierkante meter aan zonnepanelen naar het station. In drie ruimtewandelingen moeten de astronauten het 30 ton zware bouwsel installeren.

Bijna twee weken na de geplande lanceerdatum, gehinderd door een tropische storm, blikseminslag, haperende energievoorziening en een brandstofmeter die het even niet meer snapte is NASA’s Atlantis dan tóch aangekomen bij het ISS. Met een uitbreiding van de zonnepanelen van het ISS aan boord werd het ruimteveer zaterdagmiddag (Nederlandse tijd) gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Tijdens de lancering vielen minieme flinters isolatieschuim van de externe brandstoftank, maar volgens NASA hebben die het hitteschild op de buik van Atlantis niet beschadigd.

Lancering van het ruimteveer Atlantis vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Tijdens hun elfdaagse missie installeert de Atlantis-bemanning nieuwe zonnepanelen bron: NASA / KSC. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Op maandagochtend naderde Atlantis het ISS en maakte een langzame salto om de ISS-bewoners de kans te geven de kwetsbare onderkant te inspecteren op schade door de lancering. Op zondag bekeek de shuttlebemanning de hittetegels zelf al met Atlantis’ lange robotarm. NASA voerde de inspecties in nadat haar ruimteveer Columbia in 2003 verongelukte door beschadigingen aan het hitteschild. Geen van beide inspecties vond beschadigingen aan Atlantis.

Atlantis maakte een acht minuten durende salto boven de Middellandse Zee voor het ruimteveer aan het ISS koppelde. De bewoners van het ruimtestation konden door de salto de onderkant van Atlantis fotograferen op zoek naar beschadigingen van het fragiele hitteschild. In het geopende laadruim zijn de opgevouwen zonnepanelen te zien die de bemanning tijdens de missie aan het ISS bevestigd. bron: NASA TV.

Met drie ruimtewandelingen voor de boeg moeten de commandant, piloot en vier mission specialists aan boord van Atlantis aanpoten om hun missie te volbrengen. Ze installeren tijdens de missie de P3/P4-koppeling: een verdubbeling van het aantal zonnepanelen dat ISS van stroom voorziet én een draaigewricht dat alle zonnepanelen van het station optimaal op de zon gericht houdt.

Ruimteveer Atlantis, vastgekoppeld aan het ISS met open vrachtruim. bron: NASA TV.

Vóór 2010 moeten nog twee zulke elementen en grote modules als het Europese Columbus-laboratorium naar het ISS worden gebracht. De Russische Soyoez-schepen die astronauten en voorraden naar het station vlogen terwijl de shuttles veiligheidsupgrades kregen zijn te klein om de enorme ISS-onderdelen mee te lanceren. Het voltooien van het ISS komt daarom volledig op rekening van NASA. Als het station eenmaal af is, stuurt de ruimtevaartorganisatie de meer dan 30 jaar oude shuttles met pensioen. De opvolgers van de space shuttles, de Orion-schepen die het bedrijf Lockheed nu ontwerpt, zijn op zijn vroegst in 2014 klaar voor hun eerste missies.

Het internationale ruimtestation ISS is, eenmaal afgebouwd, net zo groot als een voetbalveld. bron: NASA.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 september 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.