Je leest:

Amerikaanse spionagesatelliet neergehaald

Amerikaanse spionagesatelliet neergehaald

Auteur: | 21 februari 2008

In de nacht van 20 op 21 februari heeft de VS haar eigen spionagesatelliet USA 193 neergehaald. Die reageerde sinds zijn lancering eind 2006 niet meer op commando’s en stond op het punt van neerstorten. Om te voorkomen dat daarbij giftige hydrazine-brandstof op aarde viel, besloot Amerika haar raketschild tegen de satelliet in te zetten.

Test van een anti-satellieten-wapen, bezorgd om de volksgezondheid, wapengekletter? Niemand weet precies waarom de VS haar satelliet USA 193 neerschoot. Hoe dan ook, de actie was een succes. In de vroege Nederlandse ochtend werd vanaf de kruiser USS Lake Erie een aangepaste SM-3 (Standard Missile) gelanceerd, die de spionagesatelliet een paar minuten later raakte. Brokstukken vallen volgens experts de komende 48 uur in de atmosfeer en zullen daar verbranden.

Een Standard Missile (SM-3) van het Amerikaanse Aegis-systeem tijdens een test van het Amerikaanse raketschild. Dat moet vijandelijke intercontinentale kernwapens neerhalen vóór die de VS bereiken. Een aangepaste versie van deze raket werd op 21 februari gebruikt om de ongecontroleerd neerstortende spionagesatelliet USA 193 neer te halen. bron: US Navy Photo. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Satellieten vallen wel vaker uit de hemel, maar dan wel volgens het plan van de vluchtleiding. Om de ruimte schoon te houden worden satellieten in een lage baan om de aarde aan het eind van hun leven richting diepe stukken oceaan gemanoeuvreerd. Maar USA 193 reageerde sinds een paar uur na zijn lancering niet meer op radiocommando’s en was dus compleet onbestuurbaar. Door luchtwrijving zakte de snelheid en daarmee de hoogte van de satelliet. De tijd en plaats van inslag waren niet te berekenen. Om een mogelijke inslag in bewoond gebied te voorkomen, werd een aangepaste raket uit het Amerikaanse Aegis-raketschild gelanceerd.

Controversieel

Het neerhalen van de spionagesatelliet heeft kritiek opgeleverd van onder andere China. Dat land vernietigde in 2006 een eigen weersatelliet met een raketwapen. De ontploffing liet een grote wolk gevaarlijke brokstukken in de ruimte achter. Zulk ruimtepuin kan satellieten en ruimtestations beschadigen, waarbij nog meer puin vrijkomt. Ook de VS heeft nu laten zien satellieten te kunnen neerhalen. Een VN-voorstel om wapengebruik in de ruimte aan banden te leggen werd eerder dit jaar door de VS verworpen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 februari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.