Waarschuwt jouw moeder ook nog steeds dat je niet zonder jas naar buiten moet gaan, omdat je dan verkouden wordt? Doe je ‘s avonds het raam dicht omdat er anders muggen op het licht afkomen? Het boek Plassen over kwallenbeten laat zien hoe het echt zit met meer dan vijftig hardnekkige misvattingen in de biologie. ’Plassen over kwallenbeten’ komt in oktober uit ter gelegenheid van de Week van de Biologie (1 – 7 oktober), maar op NEMO Kennislink doen we alvast een paar misvattingen uit de doeken.

Merlijn van Bijsterveld
Pijnlijk, heel pijnlijk kan een val op je stuitje zijn. Maar er blind van worden, zoals de volkswijsheid luidt, is zeer onwaarschijnlijk. In de medische literatuur is er geen enkel persoon te vinden die na een val op zijn stuitje met een blindenstok door het leven moest. Er zijn wel eens kinderen tijdelijk blind geworden na een val, maar die waren dan ook hard op hun hoofd gevallen.

Staartbeen
Het stuitje, of staartbeen, is de onderkant van de wervelkolom en wordt gevormd door de onderste drie tot vijf samengegroeide wervels. De naam staartbeen verklapt de vroegere functie van deze wervels: het ondersteunen van de staart die onze verre voorouders hadden. De evolutie liet deze staart langzaam verdwijnen, enkel het stuitje is nog over. Toch is vroeg in de ontwikkeling van een embryo op de echo een klein stukje staart te zien. In dat stadium verschilt die weinig van de staart van andere dieren met een wervelkolom. Maar waar de staart bij andere dieren zich tijdens de zwangerschap verder ontwikkelt, verdwijnt hij bij de mens. Onze baby’s worden staartloos geboren.
Mensenstaart
Althans, de meeste baby’s zijn staartloos. Er worden nog altijd kinderen met een staart geboren! Soms is het eigenlijk een misvorming van het bot of de huid, iets wat artsen een pseudostaart noemen. Maar in de meeste gevallen is het een echte mensenstaart, compleet met spierweefsel, bloedvaten, zenuwen en een normale huid. Vermoedelijk extra pijnlijk als je op zo’n staartje valt, maar met je ogen zal het niets doen.
Week van de Biologie
‘Plassen over kwallenbeten’ verschijnt ter gelegenheid van de Week van de Biologie (1 – 7 oktober), een week waarin het Nederlands Instituut voor Biologie iedereen een beetje biowijzer wil maken. Een week vol activiteiten door het hele land, van openbare lessen tot symposia, publiekslezingen en excursies. Wil je een exemplaar van ‘Plassen over kwallenbeten’ winnen? Beantwoord dan onderstaande stelling. Elke week wordt er een exemplaar van het boek verloot onder de goede inzendingen.
Deze wedstrijd is gesloten. Het goede antwoord vind je hier.
We vragen je e-mailadres alleen opdat we contact op kunnen nemen als je gewonnen hebt. Het e-mailadres wordt voor geen ander doel gebruikt dan dat en alle e-mailadressen worden na trekking van de winnaar gewist.