Je leest:

Alles over Katrina

Alles over Katrina

De Europese satellietorganisatie Eumetsat heeft een special pagina in het leven geroepen met informatie over Katrina. Eumetsat volgt het verloop aan de hand van (bewegende) satellietbeelden.

Nooit meer Katrina

Katrina zal nooit meer terugkeren op de namenlijst van hurricanes. De World Meteorological Organization (WMO), die de roulerende namen bedenkt, schrapt de naam van een hurricane die een ramp heeft veroorzaakt. Katrina groeit door de nasleep uit tot een van de meest catastrofale hurricanes van de laatste decennia.

Mede door de verschrikkelijke nasleep is Katrina één van de meest catastrofale hurricanes van de laatste decennia. klik op de afbeelding voor een grotere versie

Door betere waarschuwingen en rampenplannen eisen dergelijke stormen de laatste jaren doorgaans niet zoveel slachtoffers meer op. Katrina vormt daarop een uitzondering. De hurricanes met de meeste slachtoffers dateren uit het begin van de 20e eeuw, toen er nog niet voor werd gewaarschuwd. Een hurricane van klasse 4 die Galveston in Texas in 1900 (toen er nog geen namen aan verboden waren) trof kostte meer dan 8000 mensen het leven. Het zal nog maanden duren voor duidelijk is hoeveel slachtoffers Katrina heeft gekost, maar waarschijnlijk komt Katrina wat slachtoffers betreft bij de vijf ergste hurricanes.

Namenlijst schiet mogelijk tekort: Verschillende meteorologische instituten verwachten in het Caribisch gebied een bijzonder actief hurricaneseizoen. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gaat het seizoen langer duren dan normaal met een grote kans op flinke stormen. Onderzoekers van de NOAA verwachten voor de hele periode tot 30 november zo’n 18 tot 21 tropische stormen, waarvan er vijf tot zeven het brengen tot “major hurricanes” (dat zijn zware hurricanes van minstens klasse 3). Het seizoen is dit jaar ook uitzonderlijk snel op gang gekomen, in de eerste helft van juli waren er al vijf hurricanes ontstaan, een nieuw record zo vroeg in het seizoen. Het recordjaar is 1933 toen het Caribisch gebied 21 tropische stormen kreeg te verwerken. Mochten er meer dan 21 tropische stormen tot ontwikkeling komen dan schiet de tevoren vastgestelde namenlijst tekort.

Weerstation New Orleans vernield

Katrina stelt de ook de Amerikaanse klimatologen voor een probleempje. De enorme windsnelheden waren teveel voor het weerstation van New Orleans en sinds het hoogtepunt van de storm op 29 augustus komen zijn er geen meetgegevens uit New Orleans meer binnengekomen. Kort voor Katrina aan land ging zijn in de Golf van Mexico nog windstoten gemeten van 280 km/uur. Katrina groeide boven het extreem warme water van de Golf van Mexico conform de verwachtingen van het National Hurricane Center uit tot een hurricane van categorie 5, de hoogste klasse op de schaal voor hurricanes.

De route die Katrina tot nu toe heeft afgelegd. bron: NWS TPC/NHC, klik op de afbeelding voor een grotere versie

De gemiddelde windsnelheden lopen in een klasse vijf hurricane op tot meer dan 250 km/uur; in windstoten liggen de snelheden nog enkele tientallen kilometers hoger. De hoogste waarde die het weerstation van New Orleans doorgaf voordat het was vernield was 150 km/uur. Naar schatting zijn hier windsnelheden opgetreden van meer dan 210 km/uur, de grenswaarde voor een hurricane van klasse 4 waarmee Katrina aan land ging.

Gemiddeld komt het maar eens in de vijftien jaar voor dat een “major” hurricane van klasse 3 of 4 binnen een straal van 60 kilometer rond New Orleans aan land komt. De laatste hurricane die dwars over New Orleans trok was Betsy in 1965 die klasse 4 bereikte.

Satellietopname van Katrina door Eumetsat klik op de afbeelding voor een grotere versie

Extreem lage luchtdruk

Nog zeldzamer zijn hurricanes die in de hoogste klasse, klasse 5, aan land gaan. In de geschiedenis zijn daar maar drie voorbeelden van: de “Labor Day” hurricane in 1935, Camille in 1969 en Andrew in 1992. In zo’n krachtige hurricane daalt de luchtdruk tot extreem lage waarden, die een gewone barometer zelfs niet meer kan aangeven. In het centrum van Katrina is een luchtdrukwaarde gemeten van 902 hectoPascal (voorheen millibar genaamd). Bij de “Labor Day” hurricane in 1935 daalde de luchtdruk zelfs tot 892 hPa. Het wereldrecord is 870 hPa op 12 oktober 1979 in tyfoon Tip bij Guam.

Honderden millimeters regen

Katrina was bij Florida tijdelijk een hurricane van klasse 1, de lichtste klasse met gemiddelde windsnelheden tot 150 km/uur. De grootste problemen in dit dichtbevolkte gebied zijn veroorzaakt door de hoge golven, de overstromingen en de hevige stortregens die de orkaan meebracht. Een weerboei ten zuiden van Dauphin Islands in Alabama registeerde een golf van bijna 15 meter hoogte. Op verschillende plaatsen in Florida is in 24 uur zo’n 100 tot lokaal 250 mm gevallen. Bedenk dat iedere millimeter overeenkomt met een liter per vierkante meter! De meeste regen leverde Katrina op in het zuiden en zuidoosten van Florida waar Perrine 415 mm aftapte, Homestead 366 mm en Florida City 311 mm. Verder kreeg Louisiana in Big Branch 376 mm en in Mississippi kwam Hancock uit op 250 mm.

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.