Je leest:

Akkoord over fondsen Galileo

Akkoord over fondsen Galileo

Auteur: | 8 april 2008

De Europese ministers van transport zijn het op 7 april eens geworden over de financiering van het Europese GPS-alternatief Galileo. Dat moet met 30 satellieten betrouwbare en gratis plaatsbepaling mogelijk maken. Europese bedrijven kunnen nu intekenen op een deel van de 3,4 miljard euro belastinggeld die worden vrijgemaakt voor het Galileo-project.

Galileo loopt weer. Halverwege 2007 was er nog grote twijfel over de toekomst van Europa’s eigen satellietsysteem voor plaatsbepaling. Het consortium van telecom en lucht- en ruimtevaartbedrijven dat Galileo uitvoerde kon het namelijk maar niet eens worden over de financiering van het project. Daarop besloot de EU Galileo volledig met belastinggeld uit te voeren.

Het Europese ruimtevaartproject Galileo moet een Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse GPS-systeem, waarmee overal op aarde de positie op meters nauwkeurig te bepalen is. bron: ESA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Europees GPS

Galileo moet een Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse GPS. GPS-techniek wordt in allerlei takken van industrie en dienstverlening gebruikt, zoals transport, energievoorziening, communicatie, en landmeetkunde. Door Galileo ontwikkelt Europa eigen technologische expertise én wordt het onafhankelijk van het militair bestuurde GPS-systeem.

Het vrijgemaakte bedrag van 3,4 miljard euro is bedoeld voor de periode 2007-2013 en komt uit potjes voor landbouw en wetenschappelijk onderzoek. Daar zijn de Europese ministers van transport het nu over eens. De formele goedkeuring van het Europese Parlement voor het financieringsvoorstel wordt eind april verwacht. Om te voorkomen dat één land een groot deel van de opdrachten voor Galileo uit mag voeren, wordt het project in opgesplitst in zes onderdelen: satellieten, raketten, software, grondstations, vluchtleidingscentra en algemeen beheer. Elk land mag op maximaal twee onderdelen hoofdaannemer zijn.

Tweede testsatelliet

Eind deze maand lanceert de Europese ruimtevaartorganisatie ESA Giove-B, de tweede testsatelliet van Galileo vanaf de Russische lanceerbasis Baikonoer. In 2005 vertrok de minder geavanceerde Giove-A al naar de ruimte. Het Nederlandse bedrijf Dutch Space bouwde de zonnepanelen voor de eerste vier testsatellieten.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.