Je leest:

AIDS mogelijk toch verspreid via insecten

AIDS mogelijk toch verspreid via insecten

Auteur: | 23 april 2002

In preventiefolders over AIDS staat dat deze ziekte, die veroorzaakt wordt door het human immunodeficiency virus (HIV) niet verspreid kan worden via insectenbeten. Nu beweren wetenschappers in het tijdschrift “Naturwissenschaften” van april 2002 dat HIV in Afrika wel degelijk overgebracht kan worden door insecten en wel door de bloedzuigende stalvlieg

In preventiefolders over AIDS staat dat deze ziekte, die veroorzaakt wordt door het human immunodeficiency virus (HIV) niet verspreid kan worden via insectenbeten. Nu beweren wetenschappers in het tijdschrift “Naturwissenschaften” van april 2002 dat HIV in Afrika wel degelijk overgebracht kan worden door insecten en wel door de bloedzuigende stalvlieg die luistert naar de wetenschappelijke naam: Stomoxys calcitrans

Bloedzuigende stalvlieg. (bron: University of Nebraska)

Wanneer de stalvliegen een bloedmaaltje vergaren schrapen ze de huid stuk zodat er een klein wondje ontstaat, vervolgens zuigen ze enkele microliters bloed op en vliegen weer verder op zoek naar een volgend slachtoffer.

Daar aangekomen geven de vliegen een klein beetje bloed op (uit maag) wat terecht komt op de huid van het nieuwe slachtoffer, de huid wordt weer stuk geschraapt en zo komt het bloed van het nieuwe slachtoffer in aanraking met het bloed van een ander persoon of dier. Op deze wijze zou ook HIV zich kunnen verspreiden van de ene persoon naar de ander.

Verkoop van Bushmeat

Bushmeat

Direct bewijs dat de stalvlieg HIV zou kunnen verspreiden hebben de onderzoekers niet maar de volgende feiten onderbouwen hun bewering. In 1992 deden ze proefjes waarbij de vliegen gevoerd werden met HIV besmet bloed en vonden dat de virus-deeltjes niet werden afgebroken in de vliegenmaag. Als tweede ‘bewijs’ noemen ze het feit dat de stalvliegen er om bekend staan een virus te verspreiden waardoor paarden een type leukemie krijgen.

Dat de wetenschappers nu pas met hun verhaal komen is omdat pas in 1999 aan het licht is gekomen dat de oorsprong van AIDS waarschijnlijk is te vinden in een ondersoort van de chimpansee. In deze chimpansee zou de ‘voorouder’ van het HIV virus schuilen. De plaatselijke bevolking jaagt op deze apen om ze op te eten. Hierbij komen ze in aanraking met het bloed van de mogelijk besmette chimpansees.

Vaak worden de bebloede karkassen open en bloot op de plaatselijke markt te koop aangeboden. Op dit apenvlees zijn dan ook veel bloedzuigende vliegen te vinden (zie foto 2/3). Zo is het goed voor te stellen dat de vliegen besmet bloed opzuigen met daarin de ‘apen-variant’ van het HIV. Deze vliegen kunnen dan bij een bezoekje aan een argeloze marktbezoeker het virus overdragen.

De auteurs schetsen zo het scenario dat de vliegen een rol hebben gespeeld bij het begin van de AIDS-epidemie. Wel zeggen ze erbij dat de rol van de vliegen als ‘AIDS-verspreiders’ anno 2002 niet meer zo groot is omdat AIDS nu voornamelijk via seks wordt verspreid. Binnenkort kun je op deze site meer lezen over de oorsprong van AIDS.

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 april 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.