Je leest:

Afval opruimen én brandstof oogsten

Afval opruimen én brandstof oogsten

Auteur: | 12 september 2008

Al enkele jaren proberen wetenschappers meer te doen met gifgrond dan het alleen maar op te ruimen. Tot nu toe ging dat slecht, maar een nieuw idee kan de ernst van bodemverontreiniging verkleinen: laat bovenop de gifgrond biobrandstoffen groeien.

Bodemvervuiling houdt de natuur vaak lang in zijn greep. Een van de problemen is dat onafbreekbare giftige metalen zich overal in de grond verspreiden. Om het op te ruimen zijn speciale bacteriën of planten nodig. Dat betekent wel dat de giftige grond dan jarenlang niet te gebruiken is. Biologe Olivia Odhiambo en haar team van het Technologie-instituut in Carlow, Ierland, hebben een oplossing voorhanden. Ze wil koolzaad voor biobrandstof op de smerige bodem laten groeien.

Omdat koolzaad van nature verschrikkelijk slecht op verontreinigde bodems groeit, bedacht Odhiambo een truc. Ze injecteerde metaalresistente bacteriekolonies in de planten. En inderdaad: de koolzaadplanten die onderdak boden aan metaalresistente bacteriën brachten het er beter vanaf dan de planten zonder die kolonies.

Odhiambo hoopt dat de biotechnologische uitvinding zijn weg vindt naar landeigenaren die niet weten wat ze met hun smerige grond aanmoeten. “Het zou het mooist zijn als de planten niet alleen gebruikt werden voor het opruimen van de bodem, maar ook voor biobrandstoffen”, vertelt ze vanuit Ierland.

Het geïnjecteerde koolzaad kan groeien op giftige bodems met giftige metalen zoals zink, koper en kwik. Die metalen stapelen op in de plant maar zijn in de aanwezigheid van de bacteriën niet schadelijk. Voor de plant althans. Op de vraag of het niet slecht is voor koolzaadetende dieren, antwoordt Odhiambo: “Ja, ik denk het wel. Voordat dit idee in de praktijk mag komen, moet het eerst op veiligheid getest worden. Misschien kunnen boeren een kas om het koolzaad heen bouwen.”

Zie ook:

Plantaardig dieselen – Kennislink artikel Koolzaad op Wikipedia

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.