Je leest:

Afval omsmelten tot design

Afval omsmelten tot design

Auteur: | 18 april 2012

Wat is er mooier dan even bij te komen op je eigen designstoel die gemaakt is van gerecyled materiaal van een oude koelkast die toe was een tweede leven?

3-D printer op robot-arm zet in een mum van tijd een designstoel neer.

Ontwerper Dirk van der Kooij ontwerpt en print zijn eigen stoelen met eigengebouwde machines. Na de Design Academy Eindhoven bouwde hij een oude industriële robotarm om tot een swingende 3D-printer. Het printen gebeurt op hoge snelheid. Tijdens de Designbeurs in Milaan houdt hij deze week een lezing over de Toekomst van design. Breekt zijn productieproces ‘van koelkast tot designstoel’ nu internationaal door? De printer op de robot-arm van Dirk Van der Kooi gebruikt vloeibaar gemaakt afval-materaal van oude koelkasten om mooie nieuwe producten te maken. De gepimpte robot-arm is een afdankertje uit de Chinese auto-industrie. Na het zien van de magische robot-arm die de “Endless Designstoelen” uitprinten, ga je bijna denken: Afvalprobleem, welk afvalprobleem..?

Van der Kooij schreef eigen software om de printspuit en de robot-arm aan te sturen. Zijn komische robotduo spuit nu een hele serie designproducten van lange draden recyclekunststof. Het loopt goed, de ontwerper gaat op zoek naar een tweede robotarm. In 2011 won hij de Dutch Design Award in de categorie ʻbest autonomous designʼ, de DMY Award in Berlijn, Wenswerken van Galerie De Krabbedans, een nominatie voor de Brit Insurance Designs of the year en een nominatie voor de Sanoma Design Awards.

Afval wordt design

De spuit kan dikke draden aan, waardoor een product in een mum van tijd klaar is. De aanpak is een knipoog naar een nieuwe kleinschalige techniek voor hergebruik van oud materiaal. Van der Kooij ziet hergebruikt kunststof als het metaal van de toekomst . Hij toont de productiemachine van de toekomst dit voorjaar werkend op de Designbeurs in Milaan.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 april 2012

Thema: Hergebruik herbekeken

Flickr, Scot Macpherson via CC BY-SA 2.0
Hergebruik herbekeken
Al jarenlang proberen de overheid en milieuorganisaties ons te overtuigen dat we onze spullen moeten recyclen. Maar hoe staat de recycling in Nederland er eigenlijk voor? Werken de campagnes of zijn we te lui om ons afval te scheiden? Waar gaan de verschillende afvalstromen eigenlijk heen? En kunnen we al die materialen wel hergebruiken? Dit thema duikt in alle aspecten van recycling, zowel uit technisch als maatschappelijk oogpunt.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.