Je leest:

Abelprijs 2011 voor meetkunde, topologie en algebra

Abelprijs 2011 voor meetkunde, topologie en algebra

Auteur: | 23 maart 2011

De Amerikaan John Milnor is de winnaar van de Abelprijs 2011. Dit maakte de Noorse Academie van Wetenschappen bekend op 23 maart.

De wiskundige John Milnor (1931) heeft de prestigieuze Abelprijs gewonnen, die dit jaar voor de negende keer is toegekend. De jury roemt Milnor vanwege zijn ‘baanbrekende ontdekkingen in de topologie, meetkunde en algebra’. Milnor is distinguished professor aan Stony Brook University in New York.

De voorzitter van de Noorse Academie van Wetenschappen, Øyvind Østerud, maakte dit bekend op 23 maart in Oslo. Wiskundige Timothy Gowers eerde Milnor tijdens zijn speech die via internet live te volgen was. Te zien was hoe hij via de telefoon contact kreeg met de tachtigjarige prijswinnaar. Op Gowers’ vraag of hij zichzelf beschouwt als probleemoplosser of theoriebouwer, antwoordde Milnor: “A problem solver. I never looked for the big theory, but tried to make small steps and ask intriguing questions. But you never know what can come from this.”

Op 24 mei zal Milnor tijdens een feestelijke ceremonie de prijs – een bedrag van zes miljoen Noorse kronen (ongeveer 750.000 euro) – ontvangen uit handen van koning Harald V.

Milnors diepzinnige ideeën en fundamentele ontdekkingen zijn van grote invloed geweest op de vorming van het wiskundige landschap van de tweede helft van de twintigste eeuw. Gedurende zes decennia heeft Milnor een belangrijke stempel gedrukt op de moderne wiskunde. Dat blijkt wel uit alle begrippen waar de naam van Milnor aan gehecht is: Milnor-getal, Milnor-exotische sfeer, Milnor-afbeelding en Milnor-vermoeden, om er maar een paar te noemen.

De betekenis van Milnors werk gaat nog veel verder dan zijn eigen spectaculaire resultaten. Hij schreef invloedrijke boeken, die wijdverbreid als voorbeeld dienen voor het schrijven over wiskunde.

John Milnor werd geboren op 20 februari 1931 in Orange, New Jersey. Hij studeerde en promoveerde aan Princeton University. In 2005, hij was toen 74 jaar, kreeg hij de titel distinguished professor aan Stony Brook University in New York. Foto: Marco Martens

Fieldsmedaille

In 1962 won John Milnor ook al de Fieldsmedaille, die andere prestigieuze wiskundeprijs, die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan maximaal vier wiskundigen die de leeftijd van veertig jaar nog niet hebben bereikt. Dit leeftijdscriterium maakt dat de Fieldsmedaille een duidelijk andere doelstelling heeft dan de Nobelprijs, die voor de wiskunde niet bestaat: de Nobelprijs gaat meestal naar wat oudere mensen die de prijs voor hun gehele oeuvre krijgen. Om toch ook een equivalent van de Nobelprijs te hebben, wordt sinds 2003 de Abelprijs uitgereikt.

Behalve de Abelprijs en de Fieldsmedaille won Milnor onder andere de Wolfprijs en diverse prijzen van de American Mathematical Society.

John Milnor ontvangt naast een bedrag van zes miljoen Noorse kronen deze fraaie sculptuur.

Abel in Holland

Op 24 februari werd op de Universiteit Leiden een symposium georganiseerd door de leden van de Abelprijs-commissie, waar Hendrik W. Lenstra deel van uitmaakt. Lenstra is hoogleraar getaltheorie aan de Universiteit Leiden. De rector magnificus van de universiteit opende het symposium. Daarna speechte de voorzitter van de Noorse Academie van Wetenschappen en vervolgens gaven de vijf commissieleden elk een voordracht over een onderwerp uit hun onderzoeksterrein. Lees meer over het symposium Abel in Holland op de website van de Abelprijs.

Zie ook:

Eerdere Abelprijswinnaars:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 maart 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.