
De wiskundige John Milnor (1931) heeft de prestigieuze Abelprijs gewonnen, die dit jaar voor de negende keer is toegekend. De jury roemt Milnor vanwege zijn ‘baanbrekende ontdekkingen in de topologie, meetkunde en algebra’. Milnor is distinguished professor aan Stony Brook University in New York.
De voorzitter van de Noorse Academie van Wetenschappen, Øyvind Østerud, maakte dit bekend op 23 maart in Oslo. Wiskundige Timothy Gowers eerde Milnor tijdens zijn speech die via internet live te volgen was. Te zien was hoe hij via de telefoon contact kreeg met de tachtigjarige prijswinnaar. Op Gowers’ vraag of hij zichzelf beschouwt als probleemoplosser of theoriebouwer, antwoordde Milnor: “A problem solver. I never looked for the big theory, but tried to make small steps and ask intriguing questions. But you never know what can come from this.”
Op 24 mei zal Milnor tijdens een feestelijke ceremonie de prijs – een bedrag van zes miljoen Noorse kronen (ongeveer 750.000 euro) – ontvangen uit handen van koning Harald V.
Milnors diepzinnige ideeën en fundamentele ontdekkingen zijn van grote invloed geweest op de vorming van het wiskundige landschap van de tweede helft van de twintigste eeuw. Gedurende zes decennia heeft Milnor een belangrijke stempel gedrukt op de moderne wiskunde. Dat blijkt wel uit alle begrippen waar de naam van Milnor aan gehecht is: Milnor-getal, Milnor-exotische sfeer, Milnor-afbeelding en Milnor-vermoeden, om er maar een paar te noemen.
De betekenis van Milnors werk gaat nog veel verder dan zijn eigen spectaculaire resultaten. Hij schreef invloedrijke boeken, die wijdverbreid als voorbeeld dienen voor het schrijven over wiskunde.

Fieldsmedaille
In 1962 won John Milnor ook al de Fieldsmedaille, die andere prestigieuze wiskundeprijs, die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan maximaal vier wiskundigen die de leeftijd van veertig jaar nog niet hebben bereikt. Dit leeftijdscriterium maakt dat de Fieldsmedaille een duidelijk andere doelstelling heeft dan de Nobelprijs, die voor de wiskunde niet bestaat: de Nobelprijs gaat meestal naar wat oudere mensen die de prijs voor hun gehele oeuvre krijgen. Om toch ook een equivalent van de Nobelprijs te hebben, wordt sinds 2003 de Abelprijs uitgereikt.
Behalve de Abelprijs en de Fieldsmedaille won Milnor onder andere de Wolfprijs en diverse prijzen van de American Mathematical Society.

Abel in Holland
Op 24 februari werd op de Universiteit Leiden een symposium georganiseerd door de leden van de Abelprijs-commissie, waar Hendrik W. Lenstra deel van uitmaakt. Lenstra is hoogleraar getaltheorie aan de Universiteit Leiden. De rector magnificus van de universiteit opende het symposium. Daarna speechte de voorzitter van de Noorse Academie van Wetenschappen en vervolgens gaven de vijf commissieleden elk een voordracht over een onderwerp uit hun onderzoeksterrein. Lees meer over het symposium Abel in Holland op de website van de Abelprijs.
Zie ook:
- De officiële website van de Abelprijs (Noors/Engels)
- Diverse artikelen (pdf) over het werk van Milton (Engels)
Eerdere Abelprijswinnaars:
- Abelprijs 2010 voor Amerikaanse getaltheoreticus (Kennislinkartikel)
- Abelprijs 2009 voor Frans-Russisch wiskundige (Kennislinkartikel)
- Abelprijs 2008 voor Amerikaan en Belg/Fransman (Kennislinkartikel)
- Abelprijs 2007 voor Srinivasa S.R. Varadhan (Kennislinkartikel)
- Abelprijs 2006 voor Lennart Carleson (Kennislinkartikel)
- Abelprijs 2005 voor Peter Lax (Kennislinkartikel)