Je leest:

Aarde afkoelen met landbouw

Aarde afkoelen met landbouw

Auteur: | 16 januari 2009

Landbouwgewassen die veel zonlicht weerkaatsen kunnen de aarde jaarlijks 0,1 graden Celsius laten afkoelen. In sommige delen van Noord-Amerika en Eurazië kan de afkoeling zelfs oplopen tot één graad Celsius per jaar. Het planten van sterk reflecterende gewasvariëteiten lijkt een goedkope en direct uitvoerbare oplossing voor het klimaatprobleem. Nadeel is dat de effecten regionaal en seizoensgebonden zijn.

Door het verbouwen van net iets andere variëteiten van onze huidige landbouwgewassen (bijvoorbeeld graan en maïs) kunnen we de aarde jaarlijks 0,1 graden Celsius laten afkoelen. In sommige delen van Noord-Amerika en Eurazië kan de afkoeling zelfs oplopen tot één graad Celsius per jaar. Dit stelt bio-geowetenschapper Andy Ridgwell van de universiteit van Bristol deze week in vakblad Current Biology.

Oppervlakte en rangschikking

Weerkaatsing van zonlicht speelt een belangrijke rol bij klimaatverandering. Hoe meer licht er gereflecteerd wordt, hoe minder warmte er vrijkomt vanaf het aardoppervlak. Kale aarde weerkaatst slecht en stuurt ongeveer tien procent van het zonlicht terug naar de atmosfeer. Sneeuw reflecteert juist ontzettend goed, 90 procent van het zonlicht gaat direct weer naar boven. Landbouwgewassen verschillen in hun reflecterend vermogen. De oppervlakte van de bladeren (bijvoorbeeld wel of geen haren) en de manier waarop de bladeren gerangschikt zijn, bepalen hoe goed een plant het zonlicht weerkaatst.

De oppervlakte van de bladeren (bijvoorbeeld wel of geen haren) en de manier waarop de bladeren gerangschikt zijn, bepalen hoe goed een plant het zonlicht weerkaatst.

Van onze veelverbouwde landbouwgewassen bestaan verschillende variëteiten. Deze variëteiten zijn net iets anders qua rangschikking en oppervlakte van de bladeren. Daarom zal de ene graanplant meer zonlicht reflecteren dan de andere graanplant en daar kunnen we gebruik van maken. Door sterk weerkaatsende variëteiten te verbouwen, kunnen we de temperatuur van de aarde jaarlijks met 0,1 graden Celsius doen dalen. In delen van Noord-Amerika en Eurazië kan de afkoeling zelfs oplopen tot één graad Celsius per jaar.

Effecten van het verbouwen van sterk reflecterende gewassen over de komende honderd jaar. Links: schatting van de toename in temperatuur als de hoeveelheid koolstofdioxide verdubbeld. Rechts: de mogelijke afkoelingseffecten van sterk reflecterende landbouwgewassen. De schaal loopt van wit (2 graden Celsius opwarming of minder) tot zwart (8 graden Celsius opwarming of meer). Afbeelding: Joy Singarayer Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Simpel en goedkoop

Ridgwell: “De samenleving heeft tot nu toe nog geen drastische reductie gemaakt in het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarom zijn er alternatieve oplossingen nodig voor het klimaatprobleem. Onze simpele oplossing kan het voorkomen van hittegolven en droogten in landbouwgebieden verminderen. De effecten van de ingreep zullen snel zichtbaar zijn en bovendien is het toepassen van dit idee niet duur.”

Andere oplossingen (zoals het bouwen van een ruimtezonnescherm of het plaatsen van miljoenen mechanische bomen die de lucht zuiveren) vragen om een hele nieuwe infrastructuur en industrie, terwijl het planten van andere gewasvariëteiten direct uitvoerbaar is. Boeren moeten hierin gestimuleerd worden. Ridgwell denkt daarom aan het verstrekken van koolstofkredieten, waarbij elke hectare met sterk weerkaatsende planten ongeveer 23 euro per jaar oplevert.

Het ruimtezonnescherm: door het wegkaatsen van invallend zonlicht is extra warmte door het broeikaseffect te compenseren. Deze oplossing vraagt wel om een hele nieuwe infrastructuur en industrie, wat het duur maakt.

Door selectief kruisen of genetische modificatie kan de reflectie van landbouwgewassen in de toekomst nog verder omhoog. Toch is het klimaatprobleem hiermee niet uit de wereld, meent Rigdwell. “Het grote nadeel van deze oplossing is dat de effecten vooral regionaal zijn en nauwelijks wereldwijd. Bovendien is de afkoeling seizoensgebonden, omdat de meeste planten alleen in de zomer groen zijn.” Andere briljante plannen om de klimaatverandering te stoppen, blijven dus welkom.

Bronnen

Tackling Regional Climate Change By Leaf Albedo Bio-geoengineering (Andy Ridgwell, Joy Singarayer, Alistair Hetherington en Paul Valdes), Current Biology, 27 januari 2009

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 januari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.