Je leest:

Aardbevingen op Antillen

Aardbevingen op Antillen

Op 27 januari zijn op Saba opnieuw twee aardbevingen gevoeld, om 04:18 en 04:38 UTC (00:18 en 00:38 lokale tijd). Ze hadden sterktes van 3,6 en 3,7 op de schaal van Richter. De lokaties zijn dezelfde als van de bevingen eerder deze maand.

Vanaf 14 januari zijn er inmiddels circa 30 aardbevingen in het gebied geregistreerd met sterktes groter dan 2,4. Deze vonden allemaal plaats op ongeveer 10 km ten noordwesten van het eiland. De vijf grootste bevingen zijn gevoeld op Saba. Tot nu toe zijn er geen meldingen van schade, wat ook niet te verwachten is bij deze sterktes. De dieptes van de aardbevingen liggen tussen de 5 en 10 kilometer.

Jaren ’90

De serie aardbevingen in het gebied kent niet een patroon van een hoofdschok gevolgd door kleinere schokken, maar lijkt meer op een zwerm van aardbevingen, waarbij meerdere schokken met gelijke kracht over een langere periode kunnen optreden.

Kaart van het noordoostelijke deel van het Caraibisch gebied. De rode cirkels geven de lokaties van de huidige aardbevingen, de grijze cirkels die van 1992. De blauwe driehoekjes zijn de seismische waarneemstations. Bron: KNMI

In het gebied bij Saba zijn in 1992 en 1995-1997 ook al zulke zwermen opgetreden. De huidige locaties komen overeen met die van de zwerm in 1992, die destijds ongeveer drie weken duurde. De bevingen die nu gevoeld zijn, vonden plaats op 14, 17 en 27 januari en hadden sterktes tussen 3,5 en 3,9 op de schaal van Richter.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.