Je leest:

Aardbeving voor de kust van Peru

Aardbeving voor de kust van Peru

Op 15 augustus om 23:40 (18:40 in Peru) heeft er vlak voor de kust van Peru een zware aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter en op een diepte van ongeveer 30 kilometer.

De aardbevingen langs de westkust van Zuid-Amerika zijn het gevolg van de platentektoniek. De oceanische Nazcaplaat duikt daar naar het oosten weg onder de continentale Zuid-Amerikaanse plaat, met een snelheid van gemiddeld 7 cm per jaar. Dit proces veroorzaakt een grote spanning in de aardkorst, die zich lokaal plotseling kan ontladen in een verschuiving, een aardbeving. Een ander gevolg van dit botsingsproces is het ontstaan van het Andesgebergte.

De lokatie van de aardbeving bij Peru. (bron: KNMI)

De westkust van Zuid-Amerika is door dit subductieproces een seismisch actief gebied. Er gebeuren regelmatig zware aardbevingen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden op de webpagina met aardbevingen in Zuid-Amrika. Ook de zwaarste aardbeving die ooit geregistreerd is op aarde gebeurde hier op 22 mei 1960 in Chili met een kracht van 9,5 op de schaal van Richter.

De tektoniek van Zuid-Amerika. (bron: KNMI)

Na de aardbeving is er een tsunami-waarschuwing uitgegeven voor Peru, Ecuador, Chili en Colombia, omdat de aardbeving onder de zee plaatsvond en groot genoeg was om een tsunami te kunnen opwekken. Deze waarschuwing is na twee uur weer ingetrokken.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 augustus 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.