Je leest:

Aardbeving schokt China

Aardbeving schokt China

Auteur: | 14 mei 2008

Midden China is op 12 mei getroffen door een zware, ondiepe aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. De beving ontstond bij een breuk in de aardkorst. Ook de naschokken vonden op de breuk plaats. De breuk is onderdeel van de opheffing van de Himalaya, die ontstaan is door het botsen van India tegen Azië.

Op 12 mei 2008, om 8:27 Nederlandse tijd, is het midden van de provincie Sichuan (midden China) getroffen door een zware, ondiepe aardbeving. De magnitude is bepaald op 7,8 op de schaal van Richter. De diepte van de haard wordt geschat op 10 km.

De aardbeving vond plaats in bergachtig gebied, ca 90 km ten noordwesten van Chengdu. Deze hoofdstad van de provincie heeft bijna 4 miljoen inwoners. Het is de verwachting dat de aardbeving lichte schade aan goed gebouwde huizen in deze stad heeft aangericht, maar de schade zal aanzienlijk meer zijn bij slecht gebouwde huizen. Steden die dichterbij het epicentrum (het punt op het aardoppervlak boven de bron) zijn gelegen, zoals Tianpeng, zullen naar verwachting meer schade hebben opgelopen.

De locatie van de grote aardbeving in China. Bron: USGS

Breuk

De beving ontstond door beweging van een breuk die duidelijk is te herkennen in de topografie. Er is namelijk een duidelijke lijn te zien tussen de hogere bergen (bruin-oker) en een lager gelegen gebied (bekken, geel en groen van kleur, waarin de rivier stroomt). Dat hoogteverschil is ontstaan door herhaalde bewegingen langs de breuk in de afgelopen honderdduizenden jaren. De afgelopen eeuw is er in ieder geval geen grote aardbeving door beweging van de breuk geweest.

Naschokken

In de figuur hieronder staan de naschokken weergegeven: de breuk is nu helemaal duidelijk! Daarmee is ook goed te begrijpen dat de beweging dichtbij en waarschijnlijk ook aan het aardoppervlak plaats heeft gevonden. Door die geringe diepte, is de schade waarschijnlijk groot. Een diepe aardbeving (tientallen kilometers) van dezelfde kracht veroorzaakt veel minder schade.

De grote aardbeving en de naschokken. Bron: USGS

Himalaya

De beving heeft alles te maken met de vorming van de Himalaya. Het hoogste gebergte van de wereld is het gevolg van de botsing van India op Azië. Centraal Azië wordt daardoor flink in elkaar geduwd, waarbij tot op duizenden kilometers van de echte botsingszone gebergten zijn ontstaan.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.