Je leest:

Aardbeving in Zuid-Limburg

Aardbeving in Zuid-Limburg

Auteur: | 22 juli 2002

In het zuidoosten van Nederland heeft zich in de ochtend van 22 juli volgens het KNMI een vrij zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 4,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ten oosten van Kerkrade in het Duitse Alsdorf. Hier en daar is schade aan gebouwen aangericht. De beving en de schokken zijn tot ver in de omtrek waargenomen en werd gevolgd door een aantal lichte naschokken.

In Limburg komen vaker aardbevingen voor. In 1992 leidde een schok met kracht 5,8 tot veel schade. Vooral het dorp Herkenbosch bij Roermond werd toen zwaar getroffen. Daar stortte de toren van de kerk gedeeltelijk in. Er was destijds voor miljoenen euro’s schade.

Registratie van de beving op 22 juli 2002 om 7.45 u. bij het KNMI.

Dit keer is er weinig schade gemeld. In Roermond schudden de muren en lampen. Een brandweerman uit Zutphen heeft de beving gevoeld, een inwoner van Heerlen meldde schade was aan een schoorsteen. In het Duitse Herzogenrath, vlakbij het epicentrum, ontstond een grote scheur in de muur van een huis. Bij het plaatsje Düren braken twee schoorstenen af.

De beving bij Roermond in 1992 bestreek een relatief groot gebied.

Zware schokken zoals in 1992 komen volgens het KNMI statistisch een maal in de duizend jaar voor. De schokken vinden hun oorsprong in de Roerdal-slenk, die aanschuurt tegen het massief van Brabant in België. De Belgische en de Nederlandse meteorologische diensten KMI en KNMI verwachten de komende dagen een aantal naschokken. De eerste is al gevoeld en had een kracht van 0,8 op de Schaal van Richter.

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 juli 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.