Je leest:

Aardappelinfectie remt Alzheimer

Aardappelinfectie remt Alzheimer

Auteur: | 18 augustus 2008

Antistoffen tegen het aardappelvirus Y kunnen de conditie van patiënten met Alzheimer verbeteren. Doordat de antistoffen binden aan het eiwit amyloïd β wordt voorkomen dat er plaques ontstaan in de hersenen. Vakblad Journal of Biological Chemistry publiceert de hoopgevende ontdekking deze week.

De ziekte van Alzheimer ontstaat door ophoping van het eiwit amyloïd β (plaques) tussen de zenuwcellen in de hersenen. Deze plaques verhinderen dat zenuwcellen berichten naar elkaar kunnen versturen. Hierdoor raakt de hersenfunctie verstoord. Hoe het precies komt dat sommige mensen wel Alzheimer krijgen en anderen niet is heel lastig te bepalen. Erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol, maar welke genen bij de ziekte betrokken zijn, is nog allerminst duidelijk. Daarom is het ook heel lastig om Alzheimer te voorkomen of genezen.

Aardappels besmet met aardappelvirus Y.

Aardappelvirus Y is een standaardinfectie

En toch is de wetenschap hard bezig met het zoeken naar HET medicijn tegen Alzheimer. Een aantal jaar geleden werd bekend dat een injectie met antistoffen tegen amyloïd β een hoop voor patiënten kan betekenen. Bij die behandeling was echter een probleem. Het gebruik van menselijke antistoffen gaf een hoog risico op de auto-immuunziekte hersenontsteking. Tests met patiënten moesten vanwege dit risico worden stopgezet. Nu probeert de Amerikaanse neuroloog Robert Friedland het opnieuw, maar zonder menselijke antistoffen.

Friedland ontdekte dat aardappels, die geïnfecteerd waren met aardappelvirus Y, een amyloïd-achtig eiwit produceerden. Hij besloot dit eiwit in te spuiten bij muizen om op die manier antistoffen te winnen. En antistoffen kwamen er genoeg, in hoge concentraties bij gebruik van pure virusdeeltjes en in iets lagere concentratie bij gebruik van geïnfecteerd plantenmateriaal. In het laboratorium binden deze antistoffen aan amyloïd β, aanwezig in weefsel van Alzheimer patiënten. Op die manier wordt de vorming van plaques voorkomen.

Ook als muizen geïnfecteerd worden door bladmateriaal van de aardappelplant, produceren zij een lage concentratie antistoffen tegen aardappelvirus Y.

Maar is deze behandeling dan gelijk bruikbaar? Friedland: “De laboratoriumtests zijn veelbelovend. Bovendien is aardappelvirus Y een standaardinfectie, die niet gevaarlijk is voor mensen. Sterker nog, bijna iedereen heeft waarschijnlijk al eens besmette aardappelen gegeten.” Of de aardappelantistoffen ook buiten het laboratorium bruikbaar zijn, moet in de komende jaren blijken.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.