Je leest:

Aap houdt van delen

Aap houdt van delen

Auteur: | 26 augustus 2008

Kapucijnaapjes vinden het fijn om met elkaar te delen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Amerikaanse Yerkes Primate Research Center. De aapjes krijgen een gevoel van tevredenheid als zij iets hebben weggegeven. Inlevingsvermogen lijkt dan ook ten grondslag te liggen aan het deelgedrag van de kapucijnaap.

Mensen voelen zich tevreden nadat zij geld hebben geschonken aan een goed doel. Uit recent onderzoek blijkt dat in onze hersenen beloningscentra geactiveerd worden als wij ‘iets goeds’ doen. Dit delen is bij mensen gebaseerd op inlevingsvermogen (empathie). Wij krijgen een fijn gevoel door het zien van andermans geluk, als wij die persoon iets hebben gegeven.

Kapucijnaapjes geven om het welzijn van degenen die ze goed kennen. Daarom kiezen zij er vaak voor om dingen met elkaar te delen.

En hoe zit dat bij apen? Dat is de vraag die Frans de Waal en Kristi Leimgruber van het Yerkes Primate Research Center in Amerika zichzelf stelden. Zij onderzochten het deelgedrag van acht vrouwelijke kapucijnaapjes. Elk aapje werd gekoppeld aan een partner. In sommige gevallen was deze partner een direct familielid, in andere gevallen een niet verwant lid uit haar eigen groep of een vreemdeling. De vrouwelijke kapucijnaapjes konden bij De Waal en Leimgruber penningen uitkiezen en deze ruilen voor voedsel.

Samen eten is pas fijn

Hierbij waren wel wat spelregels. Elk kapucijnaapje had twee keuzes. Bij de egoïstische optie kiest de aap ervoor om de penning te pakken waarbij alleen zijzelf een stukje appel verdient. In de prosociale variant vertoont de kapucijnaap deelgedrag; zij kiest de penning waarbij zowel zijzelf als haar partner met een stukje appel beloond worden. Over het algemeen kiezen de apen het liefst voor de prosociale optie. Alleen wanneer zij gekoppeld zijn aan een vreemdeling kiezen de vrouwtjes massaal voor een egoïstische instelling.

De Waal: “Dit laat zien dat deze aapjes geven om het welzijn van degenen die ze goed kennen.” Het zien dat een andere aap voedsel krijgt, is voor de vrouwtjes kapucijn een vorm van beloning. Wat deze beloning precies inhoudt is nog niet duidelijk. Dat is de volgende stap in het kapucijnaap onderzoek. De Waal en Leimgruber hebben hier wel ideeën over. Misschien vinden kapucijnaapjes het heel leuk om samen te eten. Of is het voor deze sociale dieren een genot om te kijken naar een soortgenoot die zichtbaar van zijn eten geniet.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.