Bezit in de virtuele wereld4 september 2023Wegwebwijzer: NFT’sHet virtuele kunstwerk Everydays: The First 5,000 Days wisselde voor 69 miljoen dollar van eigenaar. Niet alleen het prijskaartje maakte dit kunstwerk zo uniek, maar ook het feit dat het e...
Verstrikt in het web1 juni 2023Webwegwijzer: NFT’s, blockchains, Web3, crypto’s, DAO’s en nog veel meerNFT's, blockchains, Web3, tokens en wallets. Begint het al te duizelen? Krijn Soeteman legt in 'Wegwebwijzer' uit wat al deze termen inhouden, wat ze beloven en of ze die beloftes waarmaken.
Er is maar één aarde5 mei 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieEen blauwe knikker, zo zien astronauten de aarde vanuit de ruimte. Tegelijk zien ze hoe kwetsbaar die wereld is. Hoe kunnen jij en ik datzelfde ‘overzichtseffect’ beleven?
Zijn virtuele ontmoetingsplaatsen een oplossing voor Zoom-vermoeidheid?23 september 2021Zijn virtuele ontmoetingsplaatsen een oplossing voor Zoom-vermoeidheid?Afmattende Zoom-vergaderingen komen ons de keel uit. Bieden virtuele ontmoetingsplaatsen, waar je als avatar rondloopt op kantoor, een goed alternatief?
Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?18 juni 2021Kan virtual reality ons wakker schudden als het gaat om het klimaat?Hoe zou het zijn als we direct de milieu-impact van onze keuzes krijgen voorgeschoteld in de supermarkt?
Hoe kunnen we leren van discriminerende algoritmes?1 december 2020Hoe kunnen we leren van discriminerende algoritmes?Algoritmes blijken regelmatig te discrimineren, bijvoorbeeld op huidskleur en nationaliteit. Hoe kunnen we dit stoppen en het proces omkeren?
Faces of ScienceDigitale kunstwerken: rage of ravage8 juni 2022Digitale kunstwerken: rage of ravageDe populariteit van digitale kunstwerken en virtuele musea neemt razendsnel toe. Maar wat moeten we met dit soort NFT’s? Is het een rage of ravage?
Faces of ScienceDesign en psychologie: twee verschillende werelden19 november 2020Design en psychologie: twee verschillende wereldenTijdens een online congres in virtueel Australië heb ik van alles geleerd over design en psychologie. Wat zijn precies de verschillen en overeenkomsten?
Faces of ScienceNachtdienst: op virtueel congres in Australië10 september 2020Nachtdienst: op virtueel congres in AustraliëHet Australisch congres waar ik heen zou gaan werd een virtueel congres. En dus had ik de hele week nachtdienst, want met de Australische tijden begonnen mijn werkdagen rond drie uur 's nachts.
Faces of ScienceIk ben niet meer nieuw!13 november 2017Laatste blogEen hele tijd was ik ‘nieuw’. De nieuwe promovendus, de nieuwe Face of Science, de nieuwe bij mijn baan als ecoloog. Maar dat is verleden tijd. Ik ben ‘Faces of Science’ af.
Faces of ScienceGamend door het oude Egypte27 oktober 2017Spel en Wetenschap: de perfecte comboGeweld en intrige, slangen en krokodillen, allemaal in de hitte en het zand van Egypte: het is de perfecte cocktail voor een film. Of voor een game. _Assassin’s Creed: Origins_ neemt de speler mee naa...
Faces of ScienceJe geheugen in cyberspace25 mei 2016Je geheugen in cyberspaceIk zit achter mijn bureau. Vóór mij zie ik mijn computer en achter mij loopt iemand haastig door de gang. Ineens zijn mijn bekende computer en collega verdwenen en ingewisseld voor een compleet and...
Faces of ScienceEven ontsnappen aan de werkelijkheid17 februari 2015Even ontsnappen aan de werkelijkheidKun je met een virtual reality bril als de Oculus Rift jongeren meer aan het bewegen krijgen?
Waarom zijn cryptovaluta interessant?22 november 2018Voorpublicatie van Cryptovaluta voor dummiesCryptovaluta en blockchains zijn 'hot'. Krijn Soeteman schreef een boek voor iedereen die er meer over wil weten. Lees hier vast het deel ‘Waarom zijn cryptovaluta interessant?’ en win een exemplaar v...
Heel de aarde zoomt in op het zwarte gat in de Melkweg31 maart 2017Eerste waarneming met de Event Horizon TelescopeKomende weken gaat een netwerk van radiotelescopen het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel opnemen. Hopelijk levert dat de eerste echte foto op, want al die plaatjes die je eerder van zwa...
Verlamde benen komen in beweging15 augustus 2016Brein-computer-interface helpt patiënten met dwarslaesie revaliderenVerlamd zijn door een dwarslaesie en toch de benen weer leren te bewegen. Dat is opmerkelijk genoeg mogelijk dankzij zogeheten brein-computer interfaces. Ze prikkelen het herstel van uitgevallen ne...
Avatars zetten wetenschap op z’n kop13 april 2016Onderzoek van het Max Planck Instituut naar taal en communicatie in een Virtual Reality lab.Het Nijmeegse Max Planck Instituut werkt bij onderzoek met avatars in een nieuw Virtual Reality lab: de cave voor ingewijden. Onder leiding van wetenschapper David Peeters mocht Kennislink...
'De natuur moet de stad weer in'26 februari 2016Auteur van ‘Grond’ pleit voor meer groene steden2015 was het Jaar van de Bodem. Ter afsluiting sprak Kennislink met filosoof Jan-Hendrik Bakker over de emotionele band die de mens heeft met de grond onder zijn voeten.