Wie maakt het eerste embryo-model?8 september 2023Wedloop in de wetenschapWetenschappers hebben een model ontwikkeld dat sterk lijkt op een menselijk embryo, zonder gebruik te maken van spermacellen, eicellen of een baarmoeder.
Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
20 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieën20 april 202320 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieënDeze week vieren we dat we 20 jaar bestaan. Aan de hand van hoe wij schreven over ziekte en epidemieën laat hoofdredacteur Robert Visscher zien hoe NEMO Kennislink zich in twee decennia ontwikkelde.
De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO Kennislink20 april 2023De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO KennislinkMathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
Waarom wilde natuur niet meer bestaat3 april 2023Recensie van ‘Waarom wilde natuur niet meer bestaat’ van Emma MarrisMilieuactiviste Emma Marris daagt in haar boek 'Waarom wilde natuur niet meer bestaat' de lezer uit anders te kijken naar natuurbehoud.
Robert Visscher nieuwe hoofdredacteur NEMO Kennislink13 september 2022Robert Visscher nieuwe hoofdredacteur NEMO KennislinkRobert Visscher (41) is de nieuwe hoofdredacteur van NEMO Kennislink. Hij volgt Leon Heuts op, die sinds kort hoofd van Studium Generale van de TU Delft is.
Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’s6 mei 2022Ga met NEMO Kennislink in gesprek over namaak-embryo’sNederlandse wetenschappers gaan uit menselijke cellen een namaak-versie van een embryo maken. Hoe moeten we dit noemen, wat is het, is het een vorm van leven en welke bescherming moet het krijgen?
Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?14 januari 2022Terugverlangen of nadenken over een nieuwe tijd?In 2019 sprong een virus over van dier op mens en begon een pandemie. Verlangen we terug naar vroeger of moeten we na gaan denken over een nieuwe tijd?
EventWorkshop: Bellingcat Datadetective21 oktober 2021Workshop: Bellingcat DatadetectiveWelke informatie ligt er allemaal verborgen in publieke data op het internet? En welke online technieken kun je gebruiken om die informatie bloot te leggen? In deze workshop vertelt openbronnenonde...
EventBordspel - The Change Game30 maart 2023Bordspel - The Change GameOntdek hoe we onze leefomgeving duurzamer, veiliger en groener maken tijdens The Change Game in De Studio van NEMO.
EventWorkshop - Klimaatmythes ontkracht25 mei 2023Workshop - Klimaatmythes ontkrachtOntdek hoe je desinformatie kunt herkennen tijdens de workshop Klimaatmythes ontkracht in De Studio van NEMO.
‘Ook in Nederland is ruimte voor een Trump’12 februari 2021Interview met politiek filosoof Ivana IvkovicNEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.
Hoe we de onzichtbare vijand met een hamer platslaan24 november 2020Framing door Nederlandse politici tijdens coronaIn de persconferenties van premier Rutte en minister De Jonge komen ontzettend veel metaforen en frames voorbij. Welke zijn succesvol en welke niet?
Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?6 november 2020Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
'Omstanders helpen je wél bij geweld op straat'27 oktober 2020Criminoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard toont ongeldigheid omstandereffect aanLang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.
Faces of ScienceHet beladen verhaal achter jouw vakantievlucht9 mei 2022Waarom bagage-afhandelaars op Schiphol stakenEén van de drukste dagen van het jaar en de bagage-afhandelaars van KLM voeren actie. Historicus Rosa Kösters duikt in de achtergrond van dit geschil.
Faces of ScienceVier redenen om Nederlands te gaan studeren28 maart 2022Van geheimen ontrafelen tot roddelpraatVier redenen om Nederlands te gaan studeren, ik som ze voor je op (al zijn het er natuurlijk meer). De studie Nederlands is iets voor jou…
Faces of ScienceVijf redenen om rechten te gaan studeren21 maart 2022Vijf redenen om rechten te gaan studerenRechten, saai? Allesbehalve! In dit blogbericht neem ik je mee in mijn eigen studiekeuze, en hoe ik de wondere wereld van het recht betrad.