Je leest:

8 mln historische krantenpagina’s digitaal

8 mln historische krantenpagina’s digitaal

Auteur: | 27 mei 2008

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft voldoende geld gekregen om 8 miljoen pagina’s uit historische kranten te digitaliseren. De oude pagina’s, van 1618 tot eind 20e eeuw, zullen hierna voor iedereen toegankelijk en doorzoekbaar worden. De historische pagina’s kunnen onderzoekers een goed beeld geven van het leven in een bepaalde tijd.

Het nieuws van vandaag is morgen geschiedenis. Maar dit betekent niet dat het dan niet meer interessant is! De artikelen die vandaag in de krant staan zijn in de toekomst van onschatbare waarde voor onderzoekers. Ze staan boordevol informatie over de samenleving, kunst, politiek en sport in een bepaalde tijd. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bezit de grootste verzameling oude kranten van Nederland. Dankzij financiering van het Nationaal Programma Grootschalige Bibliotheek kunnen deze krantenpagina’s in samenwerking met het Duitse bedrijf CCS (Content Conversion Specialists) gedigitaliseerd worden. Zo worden de kranten voor iedereen toegankelijk en kunnen ze op woordniveau doorzocht worden.

De eerste ‘krant’ is een halve eeuw voor Christus bedacht door keizer Julius Caesar. Hij liet het nieuws op uithangborden in openbare gelegenheden ophangen. Pas in de 17e eeuw zijn de kranten ontstaan zoals wij ze nu kennen: eerst op pamflet-formaat, later op grote blazijden.

De eerste Nederlandstalige krant werd in 1618 in Amsterdam uitgegeven. Deze krant, de Courante uyt Italien, Duytslandt, & c., kwam elke week uit op groot formaat. De Courante wordt door sommige wetenschappers wel gezien als de eerste echte krant ter wereld, omdat hij op groot formaat werd gedrukt en niet als een pamflet, zoals de eerdere kranten. Sinds de Courante zijn in Nederland alleen al meer dan 7000 landelijke, regionale en lokale dagbladen uitgebracht.

De kranten die in het archief van de Koninklijke Bibliotheek liggen worden goed geconserveerd. Het papier waarop de oude kranten zijn gedrukt is vaak dun en van slechte kwaliteit. Daardoor wordt het met verloop van tijd steeds brozer en kan het al door een lichte aanraking uit elkaar vallen. Door het te digitaliseren worden de pagina’s bewaard voor volgende generaties, zijn ze via internet voor iedereen toegankelijk en worden ze ook nog eens op steekwoorden doorzoekbaar.

De historische krantenpagina’s kunnen niet gescand worden in een scanner zoals de meeste mensen thuis hebben staan. Bedrijven hebben hier professionele scanners voor die grote pagina’s heel nauwkeurig kunnen scannen. Hiernaast zie je een speciale boekscanner; er zijn ook speciale scanners voor papier op A3-formaat of groter.

Binnenkort zullen de eerste krantenpagina’s naar Kampen vervoerd worden. Daar zal het bedrijf M&R het inscannen van de vele pagina’s voor haar rekening nemen. Per maand zullen ongeveer 200.000 pagina’s gedigitaliseerd worden. Zo komen in 3 jaar tijd 8 miljoen pagina’s aan bod. Deze gedigitaliseerde historische krantenpagina’s zullen worden opgenomen in de Databank Digitale Dagbladen. Naar verwachting zullen de eerste digitale dagbladen begin 2009 voor het grote publiek beschikbaar worden gemaakt.

Zie ook:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/ocr.atom", “max”=>"5", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 mei 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.