Je leest:

3D tekenen op lucht

3D tekenen op lucht

Auteur: | 21 januari 2006

Met snel knipperende lasers tekenen onderzoekers van het Japanse wetenschaps- en techniekinstituut AIST 3D-beelden in de lucht. Voorlopig alleen in wit licht verkrijgbaar, maar de Japanners hopen in een volgende versie kleur en beweging te laten zien.

In de categorie leuk maar nog niet nuttig: een apparaat om 3D te tekenen in de lucht. Het Japanse wetenschaps- en techniekinstituut AIST bouwde de opstelling samen met de Keio-universiteit en het bedrijfje Burton Inc. en heeft hiermee een van de eerste échte 3D-projectoren in handen. Een thuisbioscoop is het nog lang niet: de opstelling tekent alleen in wit licht en maakt continu ploppende geluidjes, alsof er minibliksems inslaan. De ontwerpers denken zelf aan een toepassing als zwevende reclameborden of noodsignalen voor schepen.

Driedimensionale tekening in de lucht. De apparatuur zit verborgen achter de glasplaat; in het beeldgebied is alleen lucht nodig om de afbeelding op te tekenen. bron: AIST. Klik op de afbeelding voor meer beelden.

De Japanse projector maakt met een onzichtbare laser kleine wolkjes plasma in de lucht. De temperatuur vliegt tijdens het schot omhoog, elektronen laten los van de luchtmoleculen en het wolkje licht wit op. Door de hitte zet de lucht in het beeldpunt ook uit, wat een klein donderklapje veroorzaakt. Die ruis zal moeilijk zijn weg te poetsen.

Een schot van de laser duurt maar een miljardste seconde, waarna de opstelling met een snel beweegbare lens en spiegel op het volgende stukje lucht mikt. Door het nagloei-effect ontstaat de illusie van stilhangende beeldpunten. Het apparaat kan op dit moment honderd beeldpunten per seconde tekenen en heeft een bereik van drie meter.

Opstelling die 3D-beelden in de lucht kan tekenen. De laser wordt via de lens en beweegbare spiegel telkens op een nieuw stukje lucht gericht. De temperatuur loopt zo snel op dat de lucht wit opgloeit. bron: AIST. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 januari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.