Je leest:

21 maart: Antiracismedag

21 maart: Antiracismedag

Auteur: | 21 maart 2007

21 maart is het antiracismedag. Helaas is deze dag nog altijd nodig, al is Nederland er tegen de algemene verwachtingen in niet minder tolerant op geworden.

In 2005 zijn 296 gevallen van racistisch geweld bij de politie gemeld. Het gaat hier om geweld waarbij de slachtoffers zijn uitgekozen vanwege hun etnische, raciale, etnisch religieuze, culturele of nationale herkomst. Het geweld uitte zich onder andere in bekladding, bedreiging, mishandeling en vernieling. Bron: Monitor racisme en extremisme. Zevende rapportage.

Uit de Eurobarometer van begin 2007 bleek dat veel Nederlanders het gevoel hebben dat discriminatie in Nederland wijdverspreid is. Bovendien denken ze dat die discriminatie in de laatste vijf jaar daarvoor flink erger is geworden. Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen laat zien dat Nederlanders niet minder tolerant zijn geworden, maar dat het tolerante beeld van Nederland in de jaren zeventig niet klopt met de werkelijkheid.

Discriminatie wijdverspreid

De getallen uit de Eurobarometer liegen er niet om: 83 procent van de Nederlanders heeft het gevoel dat discriminatie op basis van etniciteit wijdverspreid is. Dat is bijna 20 procent hoger dan in de rest van de Europese Unie.

Maar liefst 59 procent denkt dat discriminatie op basis van religie en geloof wijdverspreid is. Bovendien denkt meer dan zeventig procent van de Nederlanders dat discriminatie op grond van etniciteit of geloof in de vijf jaar daarvoor erger is geworden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders niet zo happig zijn op het invoeren van speciale maatregelen om gelijke kansen op de werkvloer te creëren: Slechts 50 procent van de Nederlanders staat positief tegenover speciale maatregelen als het gaat om geloof en 64 procent als het gaat om etniciteit. Voor Europa in het algemeen liggen die percentages een stuk hoger: beide op 70 procent.

Discriminatie bij de politie

Er werken inmiddels vrij veel allochtonen bij de politie, zo’n 6,2 procent en die zijn heel tevreden over hun werk (93 procent). Toch willen vrij veel allochtone politiemensen de politie verlaten (18 procent ten opzichte van 8 procent onder autochtonen). Dit komt voornamelijk doordat de allochtonen zich achtergesteld voelen als het gaat om de selectie voor extra opleiding of promotie. Dit blijkt uit onderzoek van het programma ‘Politie en Wetenschap’ dat eerder in 2007 werd uitgevoerd.

Van Speijk, politieserie waarin multiculturaliteit centraal staat.

Etnische tolerantie gelijk gebleven

Uit onderzoek van Peer Scheepers, Marcel Koenders en Marcel Lubbers van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat Nederland de afgelopen tijd niet minder tolerant is geworden. Zij onderzochten de houding van Nederlanders ten opzichte van allochtonen in het roerige jaar 2002, het jaar van de opkomst en dood van Pim Fortuyn. Ondanks het feit dat Nederlanders het gevoel hebben dat discriminatie de laatste jaren steeds meer voorkomt, blijkt uit dit onderzoek dat Nederlanders in 2002 en 2003 net zo tolerant zijn als in de jaren zeventig.

Betekent dit nu dat het allemaal wel meevalt met de discriminatie? Dat niet. Uit het onderzoek blijkt juist dat de jaren zeventig veel minder tolerant waren dan gedacht werd. De neiging tot etnische discriminatie was toen al wijdverspreid.

21 maart: internationale antiracismedag

In 1966 hebben de Verenigde Naties 21 maart uitgeroepen tot de Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie. Op 21 maart 1960 werd in het Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid een vreedzame demonstratie tegen het regime neergeslagen. Doden, gewonden en duizenden arrestaties waren het gevolg. De Verenigde Naties hebben de antiracismedag in het leven geroepen om deze dag te herdenken en alle lidstaten op te roepen racisme uit te bannen.

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 maart 2007

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Heb je gevonden wat je zocht?
We zijn onze zoekresultaten aan het verbeteren. Jouw antwoord helpt ons hierbij.