Research Center for Functional Molecular Systems

Partner van NEMO Kennislink

Het Research Center for Functional Molecular Systems is een vennootschap van de organische en marcomoleculaire scheikundeteams van de Technische Universiteit Eindhoven, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen. Zij zijn samengebracht om de grenzen van de chemische zelf-assemblage te verleggen. Er zijn vier onderzoekslijnen opgezet die zich richten op één grote uitdaging: het maken van functionele op leven lijkende moleculaire systemen. Samen maken ze de themapagina Leven bouwen met moleculen mogelijk.

Zoeken en filteren in
Research Center for Functional Molecular Systems
Filteren & zoeken
zwerm
S. Rütschlin, et al, Cell Chemical Biology (2017), doi:10.1016/j.chembiol.2017.03.017

Bacterie bestrijdt ijzerpiraten met slim voorraadbeheer

De strijd om te overleven dwingt bacteriën tot slimme oplossingen. Zoals het ontwikkelen van een enzym dat niet een, maar drie verschillende producten kan maken, zo ontdekten Duitse onderzoekers. Opmerkelijk, want enzymen voeren normaal gesproken heel specifiek één reactie uit.

Esther Thole
04 mei 2017
synthetische cel
J.J. Faust, D.G. Capco via Wikimedia Commons, publiek domein

'Eerst maar iets fragiels bouwen dat het een beetje doet'

Een levende cel werkt niet alleen door een samenspel van biochemische reacties, er komt ook mechanica bij kijken. Marileen Dogterom (TU Delft) onderzoekt hoe duw- en trekkrachten in de cel ervoor zorgen dat alles op de juiste plek terechtkomt. Dat gebruikt ze om, op termijn, een synthetische c...

Esther Thole
20 april 2017
synthetische cel
Margaret McFall-Ngai via Wikimedia Commons CC-BY-4.0

Synthetische cel en bacterie praten met elkaar

Merkt een bacterie het verschil tussen een soortgenoot en een synthetische cel? Dat is de vraag achter de Turingtest voor cellen, zoals onlangs beschreven in ACS Central Science. Het antwoord is ‘ja’, de bacterie merkt het verschil. Maar synthetische cellen die herkenbare signalen uit...

Esther Thole
03 februari 2017
functionele moleculaire systemen
Meritxcell Huch uit D. St Johnston, PLoS Biology (2015), doi:10.1371/journal.pbio.1002149

‘Voor biologen is een gekweekt mini-orgaantje gewoon een klompje cellen’

Bij nieuwe biomedische technologieën moet je meteen oog hebben voor de ethische vragen, vindt medisch-ethicus Annelien Bredenoord. Daarom zwengelt ze nu in Science de discussie aan over organoids, gekweekte mini-orgaantjes.

Esther Thole
25 januari 2017