Waarom de nieuwe coronavariant zich zo snel verspreidt
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
Teneinde de positie van de wiskunde in Nederland te verbeteren, hebben het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) een gezamenlijk platform opgericht, met als naam Platform Wiskunde Nederland. De oprichting van PWN is ingegeven door het feit dat de zichtbaarheid van wiskunde als zelfstandige discipline verbetering behoeft, op allerlei terreinen.
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Wanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.
Opeens zie je in de media af en toe een nieuw coronagetal opduiken. Naast het reproductiegetal R is er nu ook k, het getal dat aangeeft hoe belangrijk ‘superverspreiders’ zijn voor het rondgaan van het virus.
Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In deze aflevering van de podcast ‘NEMO weet raad!’ vragen Lizzy en Iris aan de wetenschap wat je het beste met je geld kan doen.
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Vaste prik op NEMO Kennislink: de NEMO Kennislink Zomerboekenspecial! Onze redactie tipt de beste wetenschapsboeken van het afgelopen jaar om te lezen tijdens de vakantie. Welk boek zou jij willen lezen?
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
De hackers van het Russische cyberspionageprogramma Sandworm legden PIN-automaten, ziekenhuizen en elektriciteitscentrales lam. Nu is daar een voortreffelijk boek over geschreven.
Vanaf deze week draaien er bij het Delftse onderzoeksinstituut QuTech twee quantumcomputers waarmee iedereen via het internet berekeningen kan doen. De apparaten blinken nog niet uit wat betreft rekenkracht, maar de betrokkenen hopen wetenschappers en bedrijven warm te maken voor de verdere on...
Inmiddels lijkt heel Nederland aan het rekenen te zijn aan het nieuwe coronavirus. Welke rekenmethoden zijn er in omloop en wat heb je er aan?
Uit recente cijfers blijkt dat hoogstens 1,4 procent van de coronapatiënten overlijdt. Twee derde van hen is ouder dan zeventig. En om de impact van deze epidemie in proportie te zien, moeten we breder kijken dan alleen naar de sterftecijfers.
Tijdens de SWI lossen wiskundigen problemen uit de praktijk op. Dit keer met een beter ratingsysteem voor tennis en een distributieschema voor pakketjes.
Medicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.
Momenteel verdedigt Michael van Gerwen zijn wereldtitel in Londen tijdens het WK Darts. Bij het darten komt een flinke portie rekenkunde kijken. Zowel in het dartbord zelf, als in de beste manier om een leg van 501 punten uit te gooien.
Je drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
‘De grenzen van het getal’ is een bundel van zeventien interviews met mensen wier werk met wiskunde te maken heeft. Een interessant, breed overzicht, al is de link met wiskunde soms heel dunnetjes.
Wiskundige Ionica Smeets bundelde haar beste columns in de Volkskrant van de afgelopen tien jaar. Amusant, informatief en toegankelijk zijn ze zeker. Maar het zou ook wel eens wat minder gezellig mogen.
Wiskundige Claude Shannon zette met één baanbrekend artikel de communicatietheorie op poten. ‘The bit player’ is een vakkundig gemaakte documentaire over deze briljante wetenschapper.
Origami is een oeroude kunst, maar pas nu is een methode gevonden om systematisch nieuwe patronen te ontwerpen die opvouwen zonder te wringen.
De rekenklus die de quantumcomputer van Google verrichtte, kan volgens IBM in tweeënhalve dag (en geen tienduizend jaar) op een ‘gewone’ computer.
Een virus zoals Ebola of HIV is moeilijk te bestrijden, omdat virussen veel sneller muteren dan planten of dieren. Dat maakt het lastig om hun DNA af te lezen. Wiskundige Jasmijn Baaijens ontwierp het eerste algoritme dat de genetische samenstelling van een onbekend virus ‘vanaf nul̵...
Het blijkt verrassend lastig om kleine getallen te schrijven als de som van drie derdemachten. Het laatste getal onder de 100 waarvoor nog geen oplossing bekend was, is nu gekraakt: 42.
Een nieuwe test voorspelt de kans op overlijden iets beter dan bekende risicofactoren als bloeddruk, overgewicht en cholesterol. Maar of de ene voorspelling echt beter is dan de andere, is nog niet zo simpel vast te stellen.
Dit weekend is de finale van het WK Roeien. Wiskundige Miriam Loois legt uit waarom asynchroon roeien eigenlijk beter is dan synchroon.
6 van de 27 presidentskandidaten zijn ouder dan zeventig. Moeten kiezers wel stemmen op iemand die misschien tijdens zijn 1e termijn al komt te overlijden?
Op een groot congres in Leiden spraken wiskundigen uit de hele wereld over differentiaalvergelijkingen: het basisgereedschap voor toegepaste wiskunde.
In de ruimte sta je bloot aan meer en andere straling dan op aarde of in een vliegtuig. Maar bij astronauten is tot nu toe geen gezondheidsschade vastgesteld.