Vrouwen in de natuurwetenschap
In de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die belangrijke natuurwetenschappenlijke ontdekkingen deden. Margriet van der Heijden schreef een uitstekend boek vol biografische schetsen.
Teneinde de positie van de wiskunde in Nederland te verbeteren, hebben het Koninklijk Wiskundig Genootschap (KWG) en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW) een gezamenlijk platform opgericht, met als naam Platform Wiskunde Nederland. De oprichting van PWN is ingegeven door het feit dat de zichtbaarheid van wiskunde als zelfstandige discipline verbetering behoeft, op allerlei terreinen.
In de geschiedenisboeken kom je ze vrijwel niet tegen: vrouwen die belangrijke natuurwetenschappenlijke ontdekkingen deden. Margriet van der Heijden schreef een uitstekend boek vol biografische schetsen.
Het algoritme JURI Says voorspelt tot zo’n driekwart van de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens correct. Toch is de ontwikkelaar, Masha Medvedeva, tegen robotrechters.
Stel dat we ooit intelligent buitenaards leven ontdekken, hoe kunnen we dan met hen communiceren? We onderzochten het in een toekomstscenario.
Deze maand overleed Frank Drake, de Amerikaanse astronoom, het meest bekend van de Drake-formule die berekent hoeveel beschavingen van intelligente en communicatieve aliens er in de Melkweg zijn.
Hoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
Niet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Zomervakantie: wordt het dit jaar een camping in Frankrijk, een huisje in Italië of een fijn verblijf in eigen land? De redactie van NEMO Kennislink tipt populair-wetenschappelijke boeken waarmee je deze zomer gegarandeerd goed doorkomt!
Wetenschap is overal. Ook op vakantie is het leuk, om een wetenschappelijk getinte activiteit te ondernemen. De redactie van NEMO Kennislink geeft alvast wat eerste tips. Help je mee de kaart te vullen?
Hoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
Online muziekdiensten zijn populair. Ze schotelen je nummers voor op basis van je luistergedrag. Hoe werkt dat precies? Wie (of wat) bepaalt wat een hit wordt? En wat betekent dat voor muzikale creativiteit?
Een eerlijke prijs voorkomt kinderarbeid en milieuvervuiling. Pim Croes bedacht een nieuwe methode zodat bedrijven dit zelf kunnen nagaan.
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
NEMO Kennislink sprak met twee jonge onderzoekers in de fundamentele wetenschap. Wat zijn hun drijfveren en hoe leggen ze hun onderzoek uit op een feestje?
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar het indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Wetenschappers en bedrijven proberen pixelteelt mogelijk te maken.
Wanneer kunnen we (terug) naar coronabeleid toegespitst op de situatie in de regio? Een nieuw dashboard voor beleidsmakers kan hierbij helpen.
Opeens zie je in de media af en toe een nieuw coronagetal opduiken. Naast het reproductiegetal R is er nu ook k, het getal dat aangeeft hoe belangrijk ‘superverspreiders’ zijn voor het rondgaan van het virus.
Kan de wetenschap ons raad geven bij dagelijkse problemen? In deze aflevering van de podcast ‘NEMO weet raad!’ vragen Lizzy en Iris aan de wetenschap wat je het beste met je geld kan doen.
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
NEMO Kennislink sprak twee experts over het belang van privacy bij het ontwikkelen van een app om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Vaste prik op NEMO Kennislink: de NEMO Kennislink Zomerboekenspecial! Onze redactie tipt de beste wetenschapsboeken van het afgelopen jaar om te lezen tijdens de vakantie. Welk boek zou jij willen lezen?
Het Koning Willem II-college heeft een vak ontwikkeld om vwo-leerlingen voor te bereiden op de universiteit. Volgend jaar telt het vak mee voor het eindexamen.
De hackers van het Russische cyberspionageprogramma Sandworm legden PIN-automaten, ziekenhuizen en elektriciteitscentrales lam. Nu is daar een voortreffelijk boek over geschreven.
Vanaf deze week draaien er bij het Delftse onderzoeksinstituut QuTech twee quantumcomputers waarmee iedereen via het internet berekeningen kan doen. De apparaten blinken nog niet uit wat betreft rekenkracht, maar de betrokkenen hopen wetenschappers en bedrijven warm te maken voor de verdere on...
Inmiddels lijkt heel Nederland aan het rekenen te zijn aan het nieuwe coronavirus. Welke rekenmethoden zijn er in omloop en wat heb je er aan?
Uit recente cijfers blijkt dat hoogstens 1,4 procent van de coronapatiënten overlijdt. Twee derde van hen is ouder dan zeventig. En om de impact van deze epidemie in proportie te zien, moeten we breder kijken dan alleen naar de sterftecijfers.
Tijdens de SWI lossen wiskundigen problemen uit de praktijk op. Dit keer met een beter ratingsysteem voor tennis en een distributieschema voor pakketjes.
Medicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.
Momenteel verdedigt Michael van Gerwen zijn wereldtitel in Londen tijdens het WK Darts. Bij het darten komt een flinke portie rekenkunde kijken. Zowel in het dartbord zelf, als in de beste manier om een leg van 501 punten uit te gooien.