Dement door je nierziekte
Verschillende studies wijzen uit dat nierpatiënten een twee keer zo hoge kans hebben op cognitieve achteruitgang als gezonde volwassenen.
Als je nieren hun werk niet doen, ga je dood. Dialyse is weliswaar levensreddend, maar ook loodzwaar. Elk jaar overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. Transplantatie is veruit de beste behandeling, maar de wachtlijst is te lang. Elk jaar sterven onnodig veel mensen omdat een donornier te laat komt.
De Nierstichting legt zich daar niet bij neer. Wij doen er alles aan om het aantal donoren te vergroten en doneren bij leven te stimuleren. En zetten vol in op preventie. Door patiënten met nierschade vroeg op te sporen, aandacht te vragen voor minder zout in het eten en voorlichting te geven. We geven vaart aan baanbrekend onderzoek om nierziekten te genezen. En werken keihard aan een draagbare kunstnier. Een wereldwijde doorbraak voor nierpatiënten, want het geeft ze iets onbetaalbaars. Een beter levensperspectief én meer vrijheid en energie om gewoon mens te kunnen zijn.
Wij inspireren en stimuleren mensen om samen met ons alles op alles te zetten voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten en een betere toekomst voor nierpatiënten. Dat doen we niet alleen, maar samen: met patiënten, vrijwilligers, donateurs, onderzoekers, professionals, ambassadeurs, bedrijven en vele anderen die het leven liefhebben. Vanuit de overtuiging dat het altijd beter kan.
Verschillende studies wijzen uit dat nierpatiënten een twee keer zo hoge kans hebben op cognitieve achteruitgang als gezonde volwassenen.
Patholoog Roel Goldschmeding ontdekte een manier om verouderde cellen uit de nieren te verwijderen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een sensor die de vochtbalans van een patiënt aan bed kan meten. Dit kan een uitkomst zijn voor nierpatiënten, die zelf hun vochtbalans niet meer kunnen reguleren.
Dialyse is niet altijd de beste keuze voor oudere mensen met ernstige nierproblemen. Het is een zware behandeling en het risico op overlijden is groot. Nieuw onderzoek gaat 1500 ouderen met nierfalen volgen.
Jeuk is een complex en lastig te controleren probleem bij nierpatiënten. Veel patiënten hebben er last van, maar artsen begrijpen nog niet volledig waar de jeuk vandaan komt. Waarschijnlijk spelen zowel schadelijke stoffen als afweerreacties een rol.
Na een niertransplantatie lopen veel patiënten het risico om hun nieuwe orgaan te verliezen door een infectie met het BK-virus. Onderzoeker Eric van der Veer en zijn team ontdekten een manier om het virus uit te schakelen.
Patiënten met een niet-westerse achtergrond hebben minder kans op een nier van een levende donor dan westerse patiënten. Hoe komt dat?
Een 3D-printer gebruikt meestal plastic of metaal. Maar wist je dat je dit ook met levende cellen kan doen? Dat heet bioprinten. In Maastricht printen ze al nierweefsel in 3D.
Oudere patiënten komen sinds enige tijd in aanmerking voor een nier van een oudere donor, zodat de donorwachtlijst korter wordt. Is dit een goede oplossing?
In Nederland worden alle donornieren bewaard met behulp van machineperfusie, een methode waarbij het orgaan is aangesloten op een pompsysteem en constant gevoed blijft met voedingsstoffen. De hoop is dat op die manier steeds meer afgekeurde nieren toch geschikt zijn voor transplantatie.
Misprikken is een belangrijk probleem bij dialyse. Het kan leiden tot complicaties zoals een onderhuidse bloeding of infectie. Een studententeam van het LUMC komt met een oplossing: een naald die zich na het aanprikken automatisch terugtrekt.
Over orgaanhandel doen de wildste verhalen de ronde. Wat is waar en wat niet? Dat is niet altijd makkelijk te achterhalen. Vaak komt de waarheid gelukkig wel boven tafel, concludeert criminoloog Frederike Ambagtsheer.
Heb je last van nierstenen? Maak dan een ritje in een snelle, ruwe achtbaan. Dat is volgens wetenschappers het recept tegen nierstenen. Het leverde ze de Ig Nobelprijs op.
Een goede en veilige toegang tot de bloedbaan is essentieel voor nierpatiënten die moeten dialyseren. De huidige oplossingen hebben een beperkte levensduur en zorgen nogal eens voor complicaties. Nierspecialist Joris Rotmans zoekt naar nieuwe mogelijkheden.
Veel patiënten staan jarenlang op de wachtlijst voor een geschikte donornier. Sommigen nemen het heft in eigen hand en gaan zelf op zoek. Legaliseren is wellicht een oplossing voor de toenemende illegale handel in nieren.
Je moet zuinig zijn op je nieren: zodra die wat steekjes laten vallen, gaan veel andere organen ook haperen. Het anti-verouderingshormoon Klotho, dat aangemaakt wordt in de nier, speelt hierbij een belangrijke rol.
Zieke kinderen die antibiotica nodig hebben, krijgen vaak een onjuiste dosering met infecties als gevolg. Het Radboudumc onderzoekt ernstig zieke kinderen om in de toekomst een dosis op maat te geven.
In de moeilijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde hij een machine die zou zorgen voor een omwenteling in de medische wetenschap. Nierpatiënten waren dankzij zijn kunstnier niet langer ten dode opgeschreven. NEMO Kennislink hield een fictief interview met Willem Kolff.
Luchtvervuiling veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen, zoals longaandoeningen en schade aan hart en vaten. Onderzoek in Amerika heeft nu ook een mogelijk verband gevonden met nierschade.
Met feiten en adviezen van zorgverleners alleen lukt het nierpatiënten niet om minder zout te eten. Psychologen, artsen en diëtisten ontwikkelden daarom samen een programma om ze daarbij te helpen. En dat bleek te werken: patiënten aten minder zout en hun bloeddruk ging omlaag.
In het ziekenhuis wordt een heleboel gemeten en die gegevens worden allemaal opgeslagen, maar vaak gebeurt er daarna weinig meer mee. Op de afdeling nierziekten van het Radboudumc is dat anders. NEMO Kennislink nam een kijkje in de rekenkamers van het ziekenhuis.
Nierziekten zijn nog niet te genezen en er is een nijpend tekort aan donornieren. Hoe kunnen we dan voorkomen dat nierpatiënten sterven aan hun ziekte? NEMO Kennislink sprak met nefroloog Ton Rabelink over de mogelijkheden en beperkingen om zelf nieren te kweken.
Aan het dialyseapparaat is de afgelopen vijftig jaar in essentie weinig veranderd. Vreemd, want op het gebied van technologie is er toch een hoop vooruitgang geboekt. De Nierstichting nam het heft in eigen hand en werkt nu samen met universiteiten en bedrijven aan een draagbare kunstnier.
De nier heeft mechanismen om zichzelf te repareren, maar deze zijn vaak niet voldoende om nierschade tegen te gaan bij nierpatiënten. Roel Bijkerk wil zelfreparatie in de nier stimuleren en start daarvoor een nieuw onderzoek in september 2017.
Het duurt gemiddeld vier jaar voor patiënten een donornier krijgen van een overleden persoon. Dat is te lang: in 2015 stierven 74 mensen op de wachtlijst. Door een betere matching kan de wachtlijst korter.
Bij mensen met de erfelijke ziekte cystenieren, ontstaan steeds meer holtes gevuld met vocht in de nieren. Die kunnen uitgroeien tot een enorme massa van wel een paar kilo. Wetenschapper Wouter Leonhard zoekt nieuwe medicijnen om deze cystegroei te remmen.
Het verloop van de erfelijke ziekte cystenieren verschilt sterk tussen patiënten: de een heeft bijvoorbeeld veel eerder medicijnen en ingrijpende behandelingen nodig dan de ander. Wetenschappers zoeken manieren om het ziekteverloop te voorspellen, zodat patiënten beter worden behandeld.
Vitaminen zijn een hype, ook binnen de niergeneeskunde. Veel patiënten met chronische nierschade hebben een tekort aan vitamine D en vullen dit aan met supplementen. Dit zou weleens weinig effect kunnen hebben of zelfs averechts kunnen werken.
Patiënten op de intensive care (IC) lopen een groot risico op acuut nierfalen. Plotseling stoppen hun nieren ermee. Matijs van Meurs doet onderzoek naar dit acute effect en gelooft dat beschadigingen van de bloedvaten in de nier een belangrijke boosdoener zijn.
De meeste mensen in Nederland eten twee keer zoveel zout als wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het kan een hoge bloeddruk en nierschade veroorzaken met name bij nierpatiënten. Wat doet zout dan eigenlijk met je nieren?