'Genetische modificatie van nageslacht opent doos van Pandora'
Stel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
De Nederlandse Associatie voor Community Genetics en Public Health Genomics (NACGG) heeft tot doel de verantwoorde toepassing van de medische genetica in de samenleving te bevorderen. Dit doel wordt nagestreefd door:
De NACGG organiseert regelmatig wetenschappelijke bijeenkomsten rond het thema Community Genetics en Public Health Genomics, waaronder workshops en de jaarlijks terugkerende voor- en najaarsbijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten worden presentaties gehouden die betrekking hebben op wetenschappelijk onderzoek, belangwekkende observaties of interessante meningen.
Stel dat we het DNA van ons nageslacht willen aanpassen? Jurist Britta van Beers denkt dat we vooral aanlopen tegen bestaande wetten en verdragen.
Uit de DNA-dialoog blijkt dat de meeste mensen het een goed idee vinden om embryo-DNA aan te passen, wanneer je hier ernstige ziektes mee kunt voorkomen.
Iedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.
Ziekenhuizen gebruiken steeds vaker slimme technologieën. Wat moeten ze met al die informatie? Medisch-ethicus Boy Vijlbrief ontwikkelt een nieuw ethisch kader voor het Erasmus MC.
Premier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.
Moeten we het DNA van embryo’s willen aanpassen? Die vraag stelden we jullie het afgelopen jaar in de DNA-dialoog. Alle DNA-stellingen, nog een keer op een rij.
Tijdens het DNA-festival afgelopen zondag praatten diverse experts met het publiek over de vraag hoe zij denken over het aanpassen van het DNA van embryo’s.
Met CRISPR-Cas kunnen we wellicht in de toekomst genetische aandoeningen al voor de geboorte genezen. Maar hoe lang gaat dat nog duren? En hoe weten we of het veilig is? NEMO Kennislink legt vragen van lezers voor aan microbiologe Wen Wu.
Hoe voer je een goede dialoog met kinderen over het aanpassen van DNA in embryo’s? Het gebeurde deze week in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
Wetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is historicus en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is cabaretier Lieven Scheire.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is medisch-ethicus Eline Bunnik
13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biomedicus Marc van Mil.
13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
Voorkomen dat een kind ziek ter wereld komt, kan al met embryoselectie. Dit lijkt vooralsnog veiliger dan een CRISPR-Casbehandeling, dus wat voegt dat nog toe?
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit mag. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders met elkaar in gesprek over de mogelijk...
De wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. De centrale vragen zijn: Willen we het DNA van embryo’s aanpassen, en zo ja onder welke voorwaarden? Tijdens de dialogen kunnen Nederlanders met elkaar in gesprek over de mogelijkheden en de moeilijkheden.
Op vrijdag 15 november vond hierover een Lagerhuisdebat plaats in Utrecht. Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in gesprek.
Een interview met transhumanist Stefan Lorenz Sorgner over de vragen rondom genbewerkingstechniek CRISPR-Cas.
De film ‘Human Nature’ vertelt het verhaal van CRISPR-Cas: de ontdekking van deze genetische techniek, de mogelijkheden en de ethische bezwaren. De film is hierdoor heel compleet, maar af en toe wat langdradig.
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Ze gaan over de vraag of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen gaan Nederlanders hierover met elkaar in gesprek.
Op 23 januari 2020 heeft de Tweede Kamer besloten de Embryowet te verruimen voor een aantal specifieke erfelijke aandoeningen, waaronder borstkanker.
Genbewerkingstechniek CRISPR-Cas maakt het mogelijk om het DNA van embryo’s aan te passen. Dit brengt veel ethische, filosofische en religieuze vragen met zich mee. Hoe kijkt de islam hier tegenaan? Een interview met Mohammed Ghaly, hoogleraar Islam en Biomedische ethiek.
De Russische onderzoeker Denis Rebrikov zei in juni tegen Nature dat hij baby’s hiv-resistent wilde maken. Nu wil hij voorkomen dat kinderen een erfelijke vorm van doofheid krijgen.
Dat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. Nature Medicine trekt de studie die dat beweerde terug.
Als we in de toekomst genetische foutjes uit het DNA van een ongeboren kind kunnen knippen, willen we dat dan ook? Tijdens de eerste DNA-dialoog zet het publiek hier vraagtekens bij. “Waarom zou mijn kind met een achterstand geen goed mens zijn?”
Het komende jaar vinden er door heel Nederland ‘DNA-dialogen’ plaats. Dat zijn dialogen die gaan over de vragen of we het DNA van embryo’s zouden moeten willen aanpassen. En onder welke voorwaarden dit zou mogen. Tijdens de dialogen kunnen Nederlanders met elkaar in gesprek over de mogelijkhed...