Neerslagoverlast in steden
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
Het Copernicus Instituut onderzoekt en ontwikkelt processen en mogelijkheden voor innovatieve duurzame ontwikkeling. Het instituut dat onderdeel is van de Universiteit Utrecht draagt bij aan de transitie naar een duurzame samenleving door hoogstaand onderzoek in een multidisciplinaire omgeving met vier onderzoeksgroepen: Energy and Resources, Environmental Governance, Environmental Sciences en Innovation Studies.
Het Coperniscus Instituut is partner van de themapagina Naar een duurzame toekomst
Door het veranderende klimaat krijgt Nederland steeds vaker te maken met extreem weer. Vooral steden hebben hier last van. Hoe komt dit en welke maatregelen worden er genomen?
De documentaire Food Evolution analyseert het debat rondom een van de meest controversiële onderwerpen van nu: genetisch gemodificeerd voedsel. Zowel de pro’s als de anti’s claimen dat de wetenschap aan hun kant staat. Maar wie heeft gelijk?
Duurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmaken met de voedseltransitie.
De productie van grondstoffen voor plastics kost veel energie en is bovendien erg vervuilend. De Wageningse promovendus Youri van Nuland heeft dit proces nu een stuk groener gemaakt met zijn aangepaste bacterie die in één stap moleculen omzet in bouwstenen voor plastic.
Het nieuwe kabinet wil de uitstoot van koolstofdioxide in 2030 met 49 procent verlagen. Om dat te halen moet vanaf 2030 ieder jaar 20 miljoen ton CO2 worden opgeslagen onder de grond. Hoe realistisch is dat?
In het regeerakkoord staat dat nieuwe auto’s in 2030 geen CO2 meer mogen uitstoten. De verbrandingsmotor gaat in de ban en de elektrische auto moet het gat vullen. Is de auto-industrie klaar voor die omslag? En is de wil er ook?
Minder vlees eten is voor veel mensen lastig omdat ze de smaak missen. Het bedrijf Impossible Foods brengt nu een plantaardige burger op de markt die toch naar vlees smaakt. Hun geheime ingrediënt: heem.
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven en andere leerlingen aan duurzame innovaties. NEMO Kennislink kreeg een rondleiding.
Duurzame energiebronnen winnen terrein, maar ook al zetten we de wereld vol met windmolens en zonnepanelen: er zijn meer mogelijkheden. Amerikaanse wetenschappers denken dat bijna zeventig procent van de energiebehoefte in hun land uit het verdampen van water uit meren kan komen.
Veel van ons textiel verdwijnt in de afvalbak. Dat is eeuwig zonde, want uit oude kleren kun je nog een hoop waarde halen. Maar hoe doen we dat nou precies, textiel recyclen?
Bij onderzoeksinstituut Wetsus draait alles om watertechnologie. Afvalwater, regenwater, zeewater en drinkwater: overal kunnen ze mee uit de voeten. Maar waarom vinden deze wetenschappers het onderzoek naar water zo belangrijk?
Meer dan de helft van Nederland bestaat uit landbouwgrond. We verbouwen daarop zoveel dat we de tweede exporteur ter wereld zijn. De keerzijde daarvan is dat intensieve landbouw ten koste gaat van de biodiversiteit. In Boxtel bedachten ze een duurzaam alternatief: de Herenboerderij.
Reeds verkochte dieselauto’s een gratis software-update geven, waardoor ze dertig procent minder vervuilen. Dat kwamen Volkswagen, Mercedes en BMW overeen op de zogenaamde ‘dieseltop’. Maar als dat zomaar kan, waarom is dat dan niet eerder gedaan?
Nu de vakantietijd weer volop is aangebroken, trekt een groot deel van Nederland erop uit met de caravan. Voor een elektrische auto is dat nog steeds heel lastig. Waarom is dat zo en is de elektrische aanhanger E-Trailer de oplossing?
Na twee jaar proefdraaien is het zo ver. September 2018 begint de bouw van een luier-recyclingfabriek in Nijmegen. Redacteur Renée Moezelaar schreef vorig jaar over het hergebruik van luiers.
Fluctuaties in windenergie kunnen drastisch verminderd worden door de bouw van windparken EU-breed op elkaar af te stemmen. Maar dan moeten Griekse windmolens desnoods Noorwegen van stroom kunnen voorzien. Is dat haalbaar?
Met haar onderzoek hoopt Anna Louise Smith nieuwe, duurzame en veiligere kernreactoren te ontwikkelen. Maar ze wil ook meer mensen kennis laten maken met nucleair onderzoek: “Energie is de uitdaging van onze eeuw.”
Als Linda Steg het voor het zeggen had, dan zou ze veel meer benadrukken wat we al wél duurzaam doen. “Als mensen te horen krijgen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, ervaren ze een warm glow, ze voelen zich letterlijk warmer”. NEMO Kennislink zocht haar op in Groningen.
De zware industrie kan veel sneller duurzamer worden dan we denken, schrijft de duurzaamheidsbeweging Urgenda in zijn nieuwste rapport. Daarvoor moeten we eerst begrijpen waarom industrieën zo ontzettend langzaam vergroenen, betoogt innovatiewetenschapper Joeri Wesseling.
Een flatgebouw van 22 verdiepingen waarvoor alle energie door mensen wordt opgewekt? Geen probleem, volgens Utrechts onderzoek. Maar dan moet je wel urenlang per dag fitnessen, mag je niet zo vaak warm douchen en moet je van zweetlucht houden.
Biodiesel klinkt als een nuttige brandstof, maar je kunt het nu nog niet in je auto gebruiken. Duitse onderzoekers willen daar verandering in brengen met een proces dat de biodiesel omzet in een mengsel vergelijkbaar met diesel. Het wachten is nu op technologen die de reactie op grote schaal o...
In zijn afscheidsrede geeft Harmen Verbruggen zijn persoonlijke inzichten over hoe de duurzame ontwikkeling van Nederland sinds de jaren tachtig is veranderd. Eerst lag het initiatief vooral in handen van de overheid, nu neemt de markt het over. NEMO Kennislink sprak met hem.
In de documentaire Before the Flood vliegt Leonardo DiCaprio drie jaar lang de wereld rond om voor eens en altijd duidelijk te maken dat we ons klimaatvriendelijker moeten gedragen. Maar zet de film daadwerkelijk aan tot actie?
Een extreem hoge waterstand aan de kust die nu maar eens in de vijftig jaar voorkomt, zou in 2050 in de tropen elk jaar voor kunnen komen. Maar de gevaren die dit oplevert verschillen enorm per regio.
Als we CO2 opslaan onder de grond raken we een mooie grondstof kwijt. Met behulp van waterstof, elektrochemische cellen of plasma kun je er namelijk nog veel mooie moleculen mee maken.
Op 18 mei 2017 is het Fiets-naar-je-werk-dag. Nederlanders grijpen al bovengemiddeld vaak naar de fiets. Hoe komt dat eigenlijk? En kent het grote aantal fietsers in ons land ook nadelen? NEMO Kennislink vraagt het fietsexpert Adri Albert de la Bruheze van de Universiteit Twente.
Ramen die het zonlicht tegenhouden als het warm is, en de zon juist binnenlaten als het koud is. Zo’n slim raam klinkt aantrekkelijk, maar blijkt toch lastig te realiseren. De TU Eindhoven probeert het met een nieuwe coating, die volledig automatisch kan werken en altijd doorzichtig blij...
Weg met de taboes op kernenergie, kunstmest, gentech en economische groei. De mens moet juist niet in harmonie met de natuur leven, maar daarvan ontkoppeld worden. Dat is de boodschap van de zeven journalisten die de bundel Ecomodernisme schreven. Zij gaan de strijd aan met de dogma...
De deeleconomie lijkt in eerste instantie ontzettend duurzaam. Als we minder spullen nodig hebben, stoten we immers minder koolstofdioxide uit. Maar de positieve effecten op het milieu lijken overschat. Zo gaan reizigers die in een Airbnb-woning slapen, vaker op reis en nemen deelautomobiliste...
We kunnen technologisch steeds meer, maar toch gaan producten steeds minder lang mee. Dat moet snel veranderen, want anders raken onze grondstoffen op en maken we van de aarde een afvalberg. Dat schrijven Thomas Rau en Sabine Oberhuber in Material Matters. Ze stellen een radicaal econ...