Laat jij je bedienen door een robot?
Langzamerhand trekken robots zonder veel brokken te maken de wereld in met betere sensors en computers. Daar vinden ze onder andere baantjes in de horeca. Laat jij je straks bedienen door een bezorgbot?
COMMIT/ is een publiek-privaat ICT onderzoeksprogramma. Binnen de onderzoeksgemeenschap vallen 20 kennisinstellingen, waaronder de algemene en technische universiteiten, 92 bedrijven, zoals KLM, Friesland Campina en Aafje Thuiszorg en organisaties zoals de politie en het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Binnen vijftien ICT-projecten ontwikkelt COMMIT/ grensverleggende producten en diensten op de gebieden van publieke veiligheid, informatiediensten en zoekmachines, cultuur, infrastructuur, agricultuur en de gezondheidszorg. Naast ICT ten behoeve van andere vakgebieden, vindt er binnen COMMIT/ ook fundamenteel onderzoek plaats naar informatica zelf.
COMMIT/ heeft al vele resultaten opgeleverd: een slim algoritme om smokkelaars op zee op te sporen, een video-ledvloer voor revalidatie, sensoren die een mensenmassa in de gaten houden, een digitaal adviesloket voor boeren, automatische herkenning van plaatjes, een mouw voor aanraking op afstand en een zoekmachine voor het deep web.
ICT is in deze tijd de vernieuwende kracht achter alle andere innovatiekrachten. De grootste doelstelling van COMMIT/ is om de negen topsectoren van Nederland versterken en Nederland een voorsprong te geven als kennisland.
Klik hier voor een volledig overzicht van onze partners
COMMIT/ is partner van het thema Big Data.
Langzamerhand trekken robots zonder veel brokken te maken de wereld in met betere sensors en computers. Daar vinden ze onder andere baantjes in de horeca. Laat jij je straks bedienen door een bezorgbot?
Informatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden. Kan Rusland de datastroom uit Oekraïne stoppen en wat betekent dat voor het verloop van de...
Digitale data zitten in de kieren van de maatschappij en dat is zowel een vloek als een zegen. Wat heb ik zélf geleerd tijdens het werken aan het thema ‘Je data en jij’?
Chatbots, online vertaaldiensten… steeds vaker ‘praten’ we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.
De filterbubbel als echokamer van je eigen gelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen juist vasthouden aan hun eigen mening, wanneer geconfronteerd met mensen die radicaal anders denken.
Hoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Maar hoe zorg je ervoor dat het ‘living lab’ geen surveillance-apparaat wordt?
Wat je koopt, waar je woont, wie je vrienden zijn; algoritmes analyseren deze informatie om jouw leven ‘makkelijker’ te maken. Professor Jos de Mul tipt drie boeken over hoe algoritmes ons leven beïnvloeden.
Van de bewegingen die je maakt, tot het licht dat op de muur valt: het barst van de gratis energie. Onderzoekers van de TU Delft werken aan een batterijloze technologie om dit te benutten.
Met deepfakes kun je in video’s iedereen álles laten zeggen. Kunnen we nu niets meer vertrouwen van wat we zien? Er blijkt minder mogelijk dan veel mensen denken, en deepfakes kunnen ook nuttig zijn.
De werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt in vier delen het vervoer van de toekomst. Tijd voor de laatste aflevering: hoe delen we ons vervoer zoveel mogelijk?
Het in Nederland gevestigde onderzoekscollectief Bellingcat spoort mensen op die zich schuldig maken aan illegale handel, aanslagen en oorlogsmisdaden. Het wapen van de onderzoekers: openbare data. “Je hebt googelen en góéd googelen.”
Rekenen en informatie verwerken zoals onze hersenen dat doen – dat zou een enorme revolutie betekenen voor alles waarvoor we nu klassieke computers inzetten. Zogeheten neuromorfe computers, die qua ontwerp op ons eigen brein lijken, zijn in theorie veel efficiënter en daardoor veel zuiniger me...
Kunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersenen.
In de geschiedenis van de mens zijn veel manieren van informatieopslag te vinden. Een overzicht van datadragers.
We laten op ontelbaar veel manieren fysieke en digitale sporen na in de wereld en creëren op die manier data. Uit welke gegevens en informatie bestaan wij? “Mensen mogen best wat zuiniger omgaan met hun data.”
Cybercriminelen zijn continu bezig met hun volgende aanval. Cybercrime-specialist Gina Doekhie gaf tijdens een lezing in De Studio van NEMO tips om je hiertegen te wapenen.
Afmattende Zoom-vergaderingen komen ons de keel uit. Bieden virtuele ontmoetingsplaatsen, waar je als avatar rondloopt op kantoor, een goed alternatief?
Is een Facebookvriend een vriend? We hebben vaak honderden online contacten en sociale platforms vervullen meerdere rollen. Maar voor echte vriendschap blijkt offline contact vaak onontbeerlijk.
Het piept, kraakt en suist. Data versturen, opslaan en ontvangen gaat niet geruisloos. Daarbij hoort allerlei soorten lawaai. Herken jij het geluid? Doe de quiz.
Vergeet videoconferencing; in de toekomst spreken we elkaar online via 3D-projecties. Aan deze vorm van communicatie werkt Pablo Cesar (TU Delft/CWI). Wij zochten hem op in zijn opzienbarende lab.
Snel een virtuele achtergrond kiezen om de puinhoop thuis te verbergen. Het lijkt een goed idee, maar volgens designexpert Danielle Arets slaan we vaak de plank mis.
Online muziekdiensten zijn populair. Ze schotelen je nummers voor op basis van je luistergedrag. Hoe werkt dat precies? Wie (of wat) bepaalt wat een hit wordt? En wat betekent dat voor muzikale creativiteit?
Wanneer wacht je als arts even af, en wanneer besluit je om de patiënt toch meteen een behandeling te geven? Computermodellen en veel patiëntendata laten zien dat een beetje geduld vaak juist goed kan zijn.
Van persoonlijke berichtjes tot je belastingaangifte, niemand kent zijn volledige data-spiegelbeeld. NEMO Kennislink duikt de komende maanden samen met NEMO Science Museum in de datawereld.
Vanwege de buurt waar ze woonde, mocht Marjolein van Gelderen geen wasmachine met creditcard betalen. Webwinkels gebruiken data van wijken om na te gaan waar wanbetalers wonen, wat zorgt voor ongelijke kansen en mogelijkheden.
De ontwikkeling van de computer past makkelijk in één mensenleven, net als die van veel andere communicatiemiddelen. Deze tijdlijn bestrijkt het leven van NEMO Kennislink-bezoeker Cees den Hoedt (93) en laat zien hoe snel middelen voor communicatie en de verwerking van informatie veranderen.
Toen de coronacrisis losbarstte, besloot Carlijn van der Kulk alleen nog maar online te shoppen. De dagelijkse boodschappen, bikini’s en kaarsen koopt ze nu allemaal via websites en laat ze thuisbezorgen.