Leids team wint internationale prijs
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
“In brede kring het inzicht bevorderen in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder met het oog op de betekenis en gevolgen voor mens, dier en maatschappij.” Dat is de doelstelling van de onafhankelijke Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM).
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat was het doel van het Leidse iGEM-studententeam. Ze doen verslag van de internationale wedstrijd waar ze een prijs wonnen.
Team Delft van de iGEM biotechnologiecompetitie ontwierp deze zomer een toolkit om de genen van bacteriën aan te passen, zodat bacteriën straks misschien olie in de zee opruimen. De week van de grote finale in Boston breekt aan, de toolkit lijkt te slagen.
Niet iedereen staat achter genetische modificatie, daarom gingen studenten van iGEM Leiden met een divers publiek in gesprek.
Studenten uit Delft ontwikkelen een techniek om meer bacteriën te kunnen bewerken met biotechnologie. Met een papieren vouwbare microscoop laat het team de wondere microwereld zien. Lees erover in hun blog.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat is het doel van team Leiden. Maar daar is meer eiwit voor nodig dan een handjevol. Volg de Leidse studenten op weg naar de iGEM-competitie.
Levende cellen verbruiken continu energie die ze ook zelf opwekken. Om kunstmatige cellen meer levensecht te maken, is zo’n energievoorziening een voorwaarde. Groningse chemici komen nu met een werkende, moleculaire energiecentrale.
Levende cellen gebruiken netwerken van chemische reacties om allerlei functies uit te voeren. Chemici in Nijmegen hebben nu een controleerbaar remsysteem ontwikkeld om dit soort netwerken beter na te bootsen. Een stap op weg naar een moleculaire computer.
Studenten uit Delft ontwikkelen een techniek om meer bacteriën te kunnen bewerken met biotechnologie. Dit keer trekken ze eropuit om het gesprek aan te gaan met het algemene publiek. Lees erover in hun derde blog.
Brandwonden genezen door bacteriën een inktviseiwit te laten maken. Dat is het doel van team Leiden. Volg de Leidse studenten op weg naar de iGEM-competitie.
Studenten uit Delft ontwikkelen een techniek om meer bacteriën te kunnen bewerken met biotechnologie. Vorige week sleepten ze een prijs binnen in Parijs. Lees meer in het tweede blog van de Delftse studenten.
Brandwonden genezen met een inktviseiwit. Hoe kom je erbij? Lees het in dit tweede blog van Leidse studenten op weg naar de iGEM-biotechnologiecompetitie.
Ook team Delft is van start. Volg hen op weg naar de iGEM-competitie in Boston, waarbij ze een techniek ontwikkelen om meer bacteriën naar hun hand te zetten. In hun eerste blog: zien wetenschappers mogelijkheden in de techniek die het iGEM-team ontwikkelt?
Leidse studenten schrijven deze zomer maandelijks een blog. Volg hen op weg naar de iGEM biotechnologiecompetitie in Boston, waarbij ze bacteriën een inktviseiwit willen laten maken om wonden te genezen. Gaat het ze lukken? In hun eerste blog vertellen ze over een ware robotassistent die hen d...
Oorspronkelijke en volledig ongerepte natuur is in ons land nergens meer te vinden, daar kunnen we het snel over eens zijn. Maar alles wat zich spontaan vestigt, voortplant, gedijt en zich handhaaft in de door de mens geboden ruimte kan wel degelijk als natuur worden opgevat.
Vroeger moest je in het voorjaar of in de zomer regelmatig je auto bij een tankstation langs de kant van de snelweg zetten om alle insecten van de voorruit te poetsen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, zo weinig insecten zijn er.
We moeten toe naar een landbouw die de natuur niet exploiteert, maar die werkt met de natuur, stelt ecoloog Louise Vet. Zij zoekt de oplossing in het extensiveren van de landbouw, om het te kunnen combineren met het onderhouden van de andere ecosysteemdiensten die de natuur biedt.
Het gaat al jaren niet goed met de grutto, vooral door een gebrek aan voedsel. Hoe is de verhouding tussen landbouw en biodiversiteit daarbij?
Het oude cultuurhistorisch landschap van de Drentsche Aa werd in 2005 uitgeroepen tot ‘mooiste landschap van Nederland’. Aan de hand van zeven piketpalen laat Jan Bakker zien hoe het landschap in de loop van de tijd is veranderd.
Biologen Merel Soons en Yann Hautier naar de effecten van klimaatverandering en biodiversiteit van plantgemeenschappen. ‘We hebben al sterke aanwijzingen dat de natuur effecten van een veranderend klimaat beter kan opvangen wanneer er meer diversiteit in een plantgemeenschap is.’
Ecoloog Bas van de Riet startte in 2013 met een uitdagende vraag: kun je veen weer laten groeien nadat het jarenlang is gekrompen door de voortdurende verlaging van de waterstand? Het antwoord is ‘ja’ en nieuw veen heeft belangrijke voordelen. ‘We maken prachtige nieuwe natuu...
In de jaren zestig besloten Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe om natuur in landbouwgebied de Drentsche Aa te gaan beheren. Het stroomgebied van de overgebleven beken veranderde daarmee in een proeftuin. Natuurbeheer bleek een intensieve klus.
Door visserij is de Noordzee veel van haar oorspronkelijke biodiversiteit kwijtgeraakt. Om die biodiversiteit terug te krijgen zal ‘de Nederlander’ zich weer verbonden moeten gaan voelen met de Noordzee. “Als je niet weet wat er in de zee leeft, zul je het ook niet willen beschermen̶...
Vrijwel alle planeten, sterren en andere ruimtebrokken die we kennen of nieuw ontdekken zijn compleet ongeschikt om op te leven. De wet van de grote getallen laat zien dat er ongetwijfeld op meerdere plaatsen in het heelal leven kan zijn ontstaan, maar de zoektocht daarnaar heeft nog niets con...
Mede door de aanleg van de Afsluitdijk dreigt vogeleiland Griend te verdwijnen. Onderzoeker Laura Grovers probeert dit te voorkomen door de verbinding tussen levende en dode natuur te herstellen. “We hebben al behoorlijk ingegrepen in de natuurlijke dynamiek. Dan kunnen we het ons niet v...
Behalve een eigen, intrinsieke waarde, vertegenwoordigt de natuur ook een financiële waarde, door de diensten die zij levert, stelt professor Koos Biesmeijer. Bovendien kunnen we ook bouwen met de natuur, aldus professor Tjeerd Bouma.
In de jaren negentig ontstond het plan ‘Ruimte voor de Rivier’. Langs alle Nederlandse rivieren is inmiddels landbouwgrond verdwenen om plaats te maken voor natuur. “Zelfs in een klein, relatief dichtbevolkt, land als Nederland kun je prima nieuwe en betekenisvolle natuur ont...
In 2016 is begonnen met de aanleg van vijf eilanden in het Markermeer. Initiatiefnemer Roel Posthoorn hoopt dat deze nieuwe natuur dezelfde allure zal krijgen als bijvoorbeeld de Veluwe of de Biesbosch. “De Marker Wadden kunnen volgens mij de verbondenheid van de mensen met de natuur ver...
Uit de notie dat natuurbehoud en -beheer alleen niet voldoende zijn gebleken, is een nieuwe trend ontstaan: natuurontwikkeling, ofwel het scheppen van nieuwe vormen van natuur die meer op eigen benen staat. Feitelijk is natuurontwikkeling een fraai staaltje ‘omdenken’, waarbij niet in probleme...
Door de focus op duidelijk zichtbare dieren en landschapsvormende processen, voegt rewilding duidelijk iets toe aan het huidige natuurbeheer, dat tot nu toe sterk ‘plantgeoriënteerd’ was. Daarnaast vult rewilding ook een gat dat traditioneel tussen natuurbeheerders, waterscha...
Jarenlang is erover gediscussieerd, over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Volgens ecoloog Vincent van der Spek was het noodzakelijk om in te grijpen. “Het op zijn beloop laten was geen reële optie. Natuurlijk, als je maar lang genoeg wacht, dan komt er vanzelf voedselge...