Waarom een aap geen taal kan leren
Mensen hebben al vaak geprobeerd om mensapen taal te leren. Erg ver kwamen ze daarbij niet. Dat komt mogelijk doordat het apenbrein niet beschikt over een specifieke boog met zenuwbanen.
De vier technische universiteiten in Nederland bundelen hun krachten om samen hun positie, zowel nationaal als internationaal, verder te versterken en daarmee de positie van de Nederlandse kenniseconomie te versterken.
Hierdoor meer artikelen op Kennislink over toegepaste natuurkunde, natuurkunde algemeen, technologie, informatietechnologie, bio-nanotechnologie, bionanotechnologie, energievoorziening, energieopwekking, windenergie, robotica, energie, kernenergie en duurzame energie
Mensen hebben al vaak geprobeerd om mensapen taal te leren. Erg ver kwamen ze daarbij niet. Dat komt mogelijk doordat het apenbrein niet beschikt over een specifieke boog met zenuwbanen.
Grappen maken is een bindmiddel en ontzettend belangrijk, stelt Madelijn Strick in haar uitstekende boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’.
Maximaal een half uur wachten en beter twee dan drie hokjes in kleine stemlokalen. Wetenschappers onderzochten hoe je coronaproof kan stemmen.
Van elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
Gert-Jan Johannes en Inger Leemans laten zien dat de vlieger een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur speelt. Met ‘De vliegerende Hollander’ schreven ze een aansprekende cultuurgeschiedenis over het fenomeen.
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Massaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Deze maand starten pilot-evenementen, waardoor het mogelijk is musea, voetbalwedstrijden en voorstellingen te bezoeken. NEMO Kennislink beschreef eerder hoe zo’n bezoek er uit kan gaan zien.
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Welke keuzes maken we nu voor het ideale transport in 2050? Deze maand: hoe maken we het vervoer zo snel mogelijk?
Duurzame kleding zonder kinderarbeid. Volgens experts kan het. Ze pleiten voor een groen-keurmerk, meer hergebruik en het maken van kleding met één vezel.
Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar jouw schoen bestaat uit ruim 5700 onderdelen. NEMO Kennislink duikt in het verhaal achter het maken van je schoen en vertelt wat er allemaal bij komt kijken.
Een eerlijke prijs voorkomt kinderarbeid en milieuvervuiling. Pim Croes bedacht een nieuwe methode zodat bedrijven dit zelf kunnen nagaan.
Christiaan Huygens zag al dat slingeruurwerken soms synchroon gaan bewegen. Wetenschappers hebben dit verschijnsel nu ook aangetoond bij reepjes kunststof.
Evert Jan Prins bezocht alle Waddeneilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken. Hij schreef er een prachtig boek over.
Gaten in de oceaanbodem boden ooit precies de juiste omstandigheden voor het ontstaan van leven. “In al het leven vinden we die omstandigheden terug.”
Is het eerste leven ontstaan op de bodem van de diepzee? Niemand die het zeker weet, maar Eloi Camprubi Casas probeert die omstandigheden na te bootsen. NEMO Kennislink nam een kijkje in zijn lab.
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
Van elke Bijbelpassage bestaan er talloze vertalingen. Volgens theoloog Christiaan Erwich kan de computer helpen om tot een objectieve analyse te komen.
Steeds meer bacteriën bouwen resistentie op tegen antibiotica. Wetenschappers hebben nu 42 nieuwe, potentiële antibiotica in bodembacteriën gevonden.
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Britse wetenschappers hebben met een algoritme de vorm van zo’n honderd eiwitten voorspeld. Zo kunnen in de toekomst sneller medicijnen gemaakt worden.
Een trapleuning die zichzelf schoonmaakt of een mondkapje waar geen virus zich aan kan hechten. Dat lijkt mogelijk door er piepkleine deeltjes in te verwerken.
Asfalt werkt goed als materiaal om overheen te rijden. Toch kan het nog beter: door asfalt milieuvriendelijker te maken en slimme snufjes erin te verwerken.
Je moet je onbespied weten in je eigen stad. Helpt het als we toezichthoudende camera’s alleen gevoelig maken voor de gezichten van criminelen?
Iedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.
In een voorheen ontoegankelijk gebied, komt steeds meer menselijke activiteit op gang. Maar de mogelijke gevolgen voor het ecosysteem zijn nog onduidelijk.
Het Suezkanaal wordt geblokkeerd. Met een beetje pech is dat pas over een paar weken opgelost. Is de Noordelijke IJszee een alternatief?
Van elektrische fiets tot hyperloop, NEMO Kennislink onderzoekt het vervoer van de toekomst. Deze maand: hoe maken we het vervoer zo duurzaam mogelijk?
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.
Sinds corona besteden jongeren hun tijd meer aan gamen. Ouders maken zich zorgen, maar is dat wel nodig? Psycholoog Geert Verheijen toonde eerder juist de voordelen van gamen op de sociale ontwikkeling.