'Zo goed als nieuw' Ons lichaam herstelt zichzelf

Als er in ons lichaam iets kapot gaat, hebben we een probleem. Een bloedvat kan scheuren of er kan artrose ontstaan. Sommige onderdelen zijn te vervangen, maar zo goed als het origineel wordt het nooit meer. We kijken gefascineerd naar de salamander axolotl, die een hele nieuwe poot kan laten groeien.

Het mooie is dat ons lichaam zichzelf ook kan herstellen; het heeft daarbij alleen wel extra hulp nodig. Dát is de essentie van regeneratieve geneeskunde. Lees er alles over in de uitgave Zo Goed als Nieuw. Beschikbaar als iBook en apps voor Apple en Android.

Wat vinden anderen?

Voor iedereen interessant, toegankelijk én gratis, complimenten!RodeKruis Ziekenhuis

“Wie denkt dat het wel zo’n beetje klaar is met de grote sprongen in medische vooruitgang, heeft het mis. In het e-book ‘Zo goed als nieuw’ gaat Kennislink op zoek naar nieuwe hartkleppen, botten en andere organen, die nu al in het laboratorium liggen. Met mooie infographics en persoonlijke verhalen van Nederlandse wetenschappers, wordt duidelijk wáár medische vooruitgang aan de horizon zal opduiken.” Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen

“Lees meer over de celtherapie van Douwe Atsma en andere regeneratieve geneeskunde in het toegankelijke iBook ‘Zo goed als nieuw’ op de website van Kennislink.” Leids Universitair Medisch Centrum

Zo goed als nieuw

“Zo goed als nieuw” is een multimediale en interactieve reis langs het onderzoek en de behandeling van de eerste patiënten door het consortium Translational excellence in Regenerative Medicine (TeRM) in de afgelopen 6 jaar. De TeRM-onderzoekers ontwikkelden nieuwe technieken en materialen om ons lichaam dat extra zetje te geven.

Lees en beleef hoe ze met slim medisch vernuft het lichaam aanzetten tot herstel van een beschadigd hart, een 3D printer inzetten om verbrijzeld bot te herstellen, gaten in kraakbeen of artrose herstellen in 1 operatie, een hartklep ontwerpen die meegroeit met een kind en cellen trainen om nieuwe bloedvaten te maken.

Steeds vaker blijkt dat het niet zozeer gaat om het vervangen van kapot weefsel maar om het lichaam met de juiste middelen te stimuleren zichzelf te herstellen.

Download (gratis) het boek of de app

Speciaal voor tablets zijn interactieve boeken en apps ontwikkeld met veel extra materiaal zoals interactieve infographics, video, 3D-animaties en nog veel meer. Beschikbaar voor Apple en Android maar ook als pdf of in een webversie.

Get it on Google Play

Download de PDF-versie

Foto credits: Sanne Smulders