Tijdcapsule

Tot 31 januari 2013 kan hier een tijdcapsule gevuld worden met voorspellingen over de wetenschappelijke ontwikkelingen in de komende tien jaar. Over tien jaar, op 15 april 2022, maken we de capsule open om te zien of de voorspellingen zijn uitgekomen.

Voorspellingen van de Kennislinkredactie

1/9

Kennislink Tijdcapsule 2012 – 2022

In de afgelopen tien jaar dat Kennislink de wetenschap voor jullie versloeg zijn er veel ontdekkingen gedaan, of juist niet. Maar wat staat ons nog de komende tien jaar te wachten? Tot 31 januari 2013 kan iedereen zijn of haar wetenschappelijke toekomstvoorspellingen kwijt in onze speciale tijdcapsule. Over tien jaar, op 15 april 2022, maken we de tijdcapsule open om te zien welke voorspellingen zijn uitgekomen en welke (nog) niet. Hier alvast wat voorspellingen van onze redacteuren…

1/9

Sven de Jong:

“Over 10 jaar zijn chips zo goedkoop als kladpapier. Dat betekent dat ze werkelijk overal in onze omgeving kunnen worden geplaatst. Stel je voor, een slimme toiletpot die meteen je urine checkt of je een beginnende tumor hebt. Of een behang dat dubbel dienst doet als tv-scherm. Of een auto die vanzelf afstand houdt tot zijn voorganger. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Was het maar vast zo ver.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

1/9

Anne van Kessel:

“Ik verwacht dat over tien jaar personalized medicine een steeds grotere rol gaat krijgen; behandelingen op maat gemaakt per individu, op basis van je genoom, omdat je op voorhand al kunt bepalen welke behandeling aan zal slaan en welke niet. Het sequencen van DNA zal tot de standaarddiagnostiek gaan behoren. Even bloedwaardes prikken? Dan kunnen we net zo goed uw DNA erbij mee pakken. Ook denk ik dat steeds meer gezonde mensen hun genoom zullen laten sequencen, nu dat met de dag goedkoper wordt. Gewoon, uit nieuwsgierigheid. Of het selecteren van embryo’s op basis van DNA-profiel over tien jaar al geaccepteerd is in Nederland lijkt me sterk, maar in landen als China zal dat al een stuk normaler zijn.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

1/9

Ronald Veldhuizen:

“Hoe meer kennis we opdoen over de hersenen, des te minder vrije wil we lijken over te houden. Dat is dé trend. Als criminaliteit een kwestie is van slechte genen en slechte jeugd, moeten we ons gaan afvragen: hoe kan een misdadiger daar nog verantwoordelijk voor zijn? Dat inzicht heeft grote gevolgen. Ik denk dat we over 10 jaar mensen minder vaak opsluiten omdat we ze verantwoordelijk stellen voor hun daden, maar vaker omdat we ze als gevaarlijk beschouwen. Mensen kiezen net zo min voor hun genen en omgeving, als orkanen en aardbevingen ervoor kiezen om plotseling op te duiken.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

1/9

Mariska van Sprundel:

“In de Westerse wereld wordt binnenkort zeer waarschijnlijk de eerste gentherapie goedgekeurd door de Europese commissie. Dit repareren van zieke genen heeft in het verleden in enkele gevallen geleid tot vervelende complicaties, zoals leukemie. Sindsdien heeft gentherapie het moeilijk gehad zijn weg te vinden naar het ziekenhuis, uitzonderingen in het minder strenge China daargelaten. Nu de kogel door de kerk is, verwacht ik dat er de komende jaren steeds meer gentherapieën op de markt zullen komen voor de meest uiteenlopende genetische ziekten. Over tien jaar zal gentherapie zich van zijn negatieve imago hebben ontdaan en zijn uitgegroeid tot een volkomen geaccepteerde en veilige behandelmethode.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

Flickr, Genome Research Limited via CC BY-NC-SA 2.0

1/9

Barry van der Meer:

“Over tien jaar heeft grafeen zijn grote doorbraak in de maatschappij gemaakt. Door dit ‘wondermateriaal’ hebben we overal om ons heen nieuwe, buigzame beeldschermen. Mobiele telefoons dragen we als horloges om onze arm en de eerste generatie televisies met 4D-effecten (geur) komen op de markt. Quantumcomputers beginnen langzaam door te breken, dunne film zonnecellen zijn gemeengoed en de eerste kankertherapie met tumorzoekende nanodeeltjes is goedgekeurd voor grootschalige toepassing.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

AlexanderAlUS via CC BY-SA 3.0

1/9

Elles Lalieu:

“Op dit moment zitten er nog veel haken en ogen aan de productie van biobrandstof. Het proces is vaak duur. En de opbrengst ligt nog zo laag dat biobrandstoffen fossiele brandstoffen niet kunnen vervangen. Ik denk dat daar in de komende tien jaar verandering in gaat komen. Er zal een manier worden gevonden om plantenafval eenvoudig om te zetten in ethanol. Of wetenschappers slagen erin om de productie van biodiesel door algen dusdanig te verhogen dat we onze auto’s erop kunnen laten rijden.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

Mejidori, vrijgegeven in het publieke domein via Wikimedia Commons

1/9

Mathilde Jansen:

Automatische spraakherkenning heeft grote beloftes voor de toekomst. Met de huidige stand van wetenschap kan de computer – mits goed getraind – al een groot aantal afzonderlijke woorden herkennen in gesproken tekst. Maar dan wel binnen een beperkte woordenschat. Denk aan de automatische dienstverlening over de telefoon, zoals van de NS. In de toekomst zou het mogelijk moeten zijn om een willekeurige tekst aan je computer te dicteren, zodat je geen lange stukken tekst meer hoeft in te tikken. Of dat je een vraag in kunt spreken bij Google, waarop de zoekmachine zelf een antwoord vindt.”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

1/9

Marlies ter Voorde:

“Kan je je voorstellen dat tien jaar geleden de meeste huizen werden verwarmd door te stoken? En dat daar gewoon olie en gas voor gebruikt werden? Toch is het zo. Aardwarmte stond in 2012 nog in de kinderschoenen. Hoewel het in de tuinbouwsector al aardig in opmars was werd slecht een handjevol woonwijken met aardwarmte op temperatuur gehouden. Onvoorstelbaar, vergeleken met vandaag de dag. Of ken jij nog woningen die niet met geothermie verwarmd worden?”

Wat staat ons volgens jou de komende tien jaar nog te wachten? Laat het ons weten…

Spreek hieronder je eigen voorspelling in:

  1. Klik op het logo of de afbeelding hieronder om de webcamrecorder te starten.
  2. Klik op de opnameknop om de opname te starten.
  3. Spreek je vraag in.
  4. Klik op de opnameknop om de opname te stoppen.
  5. Je filmpje wordt automatisch naar ons verstuurd.

Of schrijf ’m op: