Op weg naar het technologische walhalla

Een wereld waarin geen mens meer ziek is en niemand zich nog zorgen maakt over klimaat en energie. Een utopie? Misschien is die wereld dichterbij dan je denkt. NEMO Kennislink kijkt met studenten en onderzoekers de 21e eeuw in.

Focus op de toekomst

NEMO Kennislink onderzoekt het komende jaar de gezondheidszorg en energie van de toekomst, en bekijkt hoe technologie die vorm geeft. Het onderzoek van Nederlandse universiteiten en instituten zal hiervoor leidend zijn: van kernfusie tot gentherapie, van organen op een chip tot windmolens. Als startschot voor dit thema gebruiken we de techrede die op 16 september door studenten van de vier technische universiteiten wordt uitgesproken. Meld je hier aan.

Over twintig jaar gaat er niemand meer dood aan kanker. Dat was in 2018 een behoorlijke belofte medisch bioloog Arjan Griffioen van het Amsterdamse academische ziekenhuis VUmc. Is het daadwerkelijk mogelijk om de momenteel belangrijkste doodsoorzaak helemaal uit te bannen? Het lijkt er in ieder geval op dat therapieën die specifiek op een bepaalde soort tumor gericht zijn in combinatie met een excellente voortijdige opsporing de kans om te overlijden aan kanker veel kleiner maken.

En er ligt nog veel meer op de plank wat betreft ziektebestrijding, niet alleen tegen kanker. Neem de technologie van de mRNA-vaccins die na een ontwikkeling van tientallen jaren precies op tijd was om het coronavirus te bestrijden en die daarnaast ziektes als hiv, griep, kanker, stofwisselingsziektes of MS kunnen aanpakken. Ook is er gentherapie (de Nobelprijswinnende CRISPR-Cas9-techniek) wat de sleutel zou zijn tegen genetische aandoeningen. Of wat denk je van voortijdige opsporing van aandoeningen door in de groeiende berg medische data op zoek te gaan mensen die medisch gezien op elkaar lijken. Als jouw ‘tweeling’ een ziekte ontwikkelt dan heb jij wellicht ook een verhoogde kans om het te krijgen.

Technologie voorkomt en bestrijd ziektes met een steeds groter succes. Wat betekent dat voor onze levensverwachting? Gaan we nog wel op een ‘natuurlijke manier’ dood, worden we 150 jaar oud en in welke conditie?

Oneindige energie zonder ‘schaamte’

Dan het thema energie, waar het klimaatvraagstuk om oplossingen vraagt. Worden het windmolens, zonneparken, waterkracht in combinatie met een soort reusachtige batterij? Tuigen we een waterstofeconomie op? Moeten we nog bijstoken met gas, geven we kernenergie nog een kans? Blijkt kernfusie tóch opeens haalbaar binnen afzienbare tijd? Het vraagstuk is complex en kent vele mogelijke oplossingen. En toch kleven er aan vrijwel iedere oplossing ook nadelen.

Windmolens (op land) liggen onder vuur vanwege horizonvervuiling, zonneparken vreten ruimte die we voor andere zaken kunnen gebruiken, kernenergie zadelt ons op met een nucleair afvalprobleem. Er lijkt geen energiebron te zijn zonder impact, zonder pijn, zonder schaamte.

Ook hier moet onderzoek leiden naar de oplossingen die zoveel mogelijk energie leveren tegen een zo klein mogelijke impact. Kunnen we straks leven zónder ons druk te maken over de energie die dat kost? Misschien wel.

NEMO Kennislink bezoekt en interviewt wetenschappers die aan deze kwesties werken over de maatschappij van de toekomst, een tijdperk waarin technologie een nog veel grotere rol krijgt dan dat het al heeft. In welke wereld denken zij dat wij straks leven?

Adresgegevens

Bezoekadres
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Postadres
Postbus 421
1000 AK Amsterdam
E-mailadres

Telefoon

Hoofdredactie (ma & wo-vr):
020 – 531 35 62
Eindredactie (ma-do):
020 – 531 35 53
NEMO Receptie (ma-vr):
020 – 531 32 33

Overige gegevens

Organisatie
Btw-nummer NL002953523B01
KvK-nummer 41197953