Onze producties

NEMO Kennislink creëert meer dan alleen deze website. We brengen wetenschap en publiek op vele manieren bij elkaar. Online, in publicaties maar ook tijdens evenementen en via workshops.

City Lab

Samen werken aan een slimme, technologische en duurzame toekomst. City Lab is een programmaconcept dat burgers stimuleert doelgericht mee te denken en te praten over maatschappelijk thema’s.

City Lab combineert theater, spel, co-creatie, ontwerp en informatie. Elke editie is anders. In samenwerking met opdrachtgevers en partners wordt een keuze gemaakt uit de ruim 20 beschikbare programmavormen met prikkelende titels als De Silent Disco Meningenfabriek, Ons scant ons, De Filterbrillenzuil, Ongemak in je afvalzak, De ideale Burger, Stad naar mijn hart en de DNApotheek.

Het programma verrast, activeert en zet aan tot reflectie. Voor partners levert dat waardevolle inzichten. Thema’s die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld digitalisering, artificial intelligence, duurzaamheid, gezondheid, biotechnologie, crispr-cas en voedsel.

City Lab tijdens RAUM Berliner Garten (Utrecht) 1 sept. 2019. Video productie Anouk Wouters – Patatjepinda.tv

Catalyst

De stad verandert snel door digitalisering. De belofte van data en nieuwe digitale technologie is groot. Tegelijkertijd zijn er ook grote vragen. Diverse vooraanstaande partijen, zoals de gemeente Amsterdam, hebben zich uitgesproken voor een maatschappelijk verantwoorde ontwikkeling, in samenspraak met burgers.

Men is het erover eens dat de stem van de burger nog te veel ontbreekt in de discussie. Maar hoe voer je over nieuwe digitale technologie een waardevol gesprek met burgers dat recht doet aan het belang van maatschappelijke waarden en tevens perspectief biedt voor verantwoorde innovatie?

Met deze vraag voor ogen is Catalyst ontwikkeld. Deze participatie-methodiek is het innovatieve resultaat van een unieke samenwerking tussen NEMO (vrolijk, laagdrempelig contact met het publiek), TU Delft (experience design) en VU (speelse reflectie en dialoog).

NEMO Kennislink Live

Tijdens NEMO Kennislink Live komen wetenschap en publiek in de bar van NEMO Science Museum bij elkaar om kennis en inzichten te delen. Laagdrempelig, aansprekend en begrijpelijk. Om over na te denken en te praten.

Publiek in gesprek met wetenschappers tijdens NEMO Kennislink Live
Digi Daan voor NEMO Kennislink

NEMO Kennislink is ook mede-organisator van de Paradisolezingen, de Kenniscafé’s in De Balie, de filmavonden Brein op Beeld en het Gala van de wetenschap.

Thema-uitgaven

NEMO Kennislink publiceerde een aantal bijzondere thema-uitgaven. Dat deden we vaak in samenwerking met onze partners. Hieronder bieden we een overzicht. Een aantal uitgaven zijn gratis te downloaden. Soms verwijzen we even door naar Apple iTunes of Google Play, maar ook daar kun je onze uitgaven gratis downloaden. Andere uitgaven zijn tegen betaling online te bestellen.

Parkers

Diagnose, Medicijnen en Herstel

Meer dan 100 onderzoeksinstellingen in Nederland hebben de afgelopen 4 jaar samengewerkt aan onderzoek gericht op verbeterde diagnose, nieuwe geneesmiddelen en regeneratieve geneeskunde. In deze bundel komen onderwerpen als regeneratieve geneeskunde, stamcellen, diabetes, hersenziekten en virusinfecties aan bod.

(beschikbaar als pdf, 158 pagina`s, geïllustreerd en voorzien van ongeveer 100 foto`s en infographics)

Download ‘Diagnose, medicijnen, herstel’

Download ‘Diagnosis, medicines, recovery’


Parkers

‘Help het lichaam zichzelf te herstellen’

Hele organen of weefselstructuren buiten het lichaam bouwen, en met behulp van dat bouwsel het lichaam helpen zichzelf te herstellen: daar gaat het om bij tissue engineering.

Download ‘Help het lichaam zichzelf te herstellen’

Download ‘Help the body to repair itself’


Parkers

‘Op weg naar genezing van Diabetes Type 1’

Diabetes is een sluipmoordenaar. Tot nu toe zijn patiënten aangewezen op het spuiten van insuline. Als dat niet werkt, wordt transplantatie overwogen. Lees in deze uitgave over de onderzoek naar verbetering en alternatieven.

Download ‘Op weg naar genezing van Diabetes Type 1’

Download ‘Towards new cures for diabetes type 1’


Parkers

‘De volgende generatie medicijnen voor hersenziekten’

Hersenziekten scoren in de overlijdensstatistieken ver onder kanker en hart- en vaatziekten. In de uitgave ‘De volgende generatie medicijnen voor hersenziekten’ lees je alles over de zoektocht naar nieuwe medicijnen voor ingewikkelde hersenziekten.

Download ‘De volgende generatie medicijnen voor hersenziekten’

Download ‘The next generation of neuropharmaceutical drugs’


Parkers

‘Bioimagingtechnologie voor een betere diagnostiek’

De oorzaak van ziektes ligt vaak op moleculair niveau. Kunnen inzoomen op verschillende celstructuren helpt enorm bij het stellen van een diagnose. In de uitgave ‘Bioimagingtechnologie voor een betere diagnostiek’ lees je alles over nieuwe technieken en apparatuur om beter te kunnen kijken.

Download ‘Bioimagingtechnologie voor een betere diagnostiek’

Download ‘Bioimaging technology for better diagnostic tools’


Parkers

‘Virusinfecties: beter begrepen, beter bestreden’

Een virus de wereld uit helpen is zo makkelijk nog niet. In de uitgave ‘Virusinfecties: beter begrepen, beter bestreden’ lees je hoe virussen precies werken in het lichaam, en hoe je infecties beter kan behandelen of zelfs kan voorkomen.

Download ‘Virusinfecties: beter begrepen, beter bestreden’

Download ‘Viral infections: better understood, better contested’


Parkers

‘Digitale infrastructuur voor pathologisch onderzoek’

Pathologen bestuderen flinterdunne plakjes weefsel onder de microscoop. Aan de hand van wat ze zien stellen ze een diagnose. Zolang je niet hoeft te overleggen gaat dat goed, maar voor grootschalig onderzoek of een second opinion waren pathologen aangewezen op inefficiënte en onhandige procedures. Tot voor kort, want pathologen kunnen nu ‘in de cloud’.

Download ‘Digitale infrastructuur voor pathologisch onderzoek’

Download ‘Digital infrastructure for pathologic research’


‘Waarom worden mannen kaal? – 101 slimme vragen’

Mei 2013 verscheen het eerste vragenboek van Kennislink. Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers, en beantwoord met hulp van een groot aantal wetenschappers. In ’Waarom worden mannen kaal?’ combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg. Al onze vakgebieden komen er in aan bod, van biologie tot natuurkunde, taalwetenschap en geschiedenis.

Online verkrijgbaar, ook als e-book, via uitgever Bertram & de Leeuw.


Bertram & de Leeuw

‘Waarom drinken we zoveel koffie?’ – 101 slimme vragen’

Op 18 september verscheen het tweede vragenboek van Kennislink. Een boek met 101 slimme vragen, ingestuurd door onze lezers, en beantwoord met hulp van een groot aantal wetenschappers. In Waarom drinken we zoveel koffie? combineren we wetenschappelijke diepgang met heldere uitleg van Kennislink-redacteuren en wetenschappers. Al onze vakgebieden komen er in aan bod, van biologie tot natuurkunde, taalwetenschap en geschiedenis.

Online verkrijgbaar, ook als e-book, via uitgever Bertram & de Leeuw.


Bertram & De Leeuw

‘Waarom willen we alles weten?’

Het derde vragenboek van Kennislink met antwoorden uit de wetenschap. Ditmaal naar aanleiding van vragen die burgers en instellingen indiende bij de Nationale Wetenschapsagenda. Kennislink selecteerde de 25 meest interessante en spraakmakende vragen waarop de wetenschap al een antwoord heeft.

Online verkrijgbaar, ook als e-book, via uitgever Bertram & de Leeuw.


Parkers

‘Zo Goed als Nieuw’

Lees en beleef hoe ze met slim medisch vernuft het lichaam aanzetten tot herstel van een beschadigd hart, een 3D-printer inzetten om verbrijzeld bot te herstellen, een hartklep ontwerpen die meegroeit met een kind en cellen trainen om nieuwe bloedvaten te maken.

Download ‘Zo Goed als Nieuw’, als PDF.

Download ‘Zo Goed als Nieuw’, als iBook.

Speciaal voor tablets zijn interactieve boeken en apps ontwikkeld met veel extra materiaal.

Download de app ‘Zo Goed als Nieuw’ voor Android.

Download de app ‘Zo Goed als Nieuw’ voor iOS.


mariëtte jongen

‘De strijd tegen kanker – toponderzoek in Nederland’

Kennislink.nl interviewde tien toponderzoekers in Nederland en bundelde hun verhalen in een interactief digitaal boek. De onderzoekers nemen je mee in de wereld van hun onderzoek. Beleef een reis door de cel en al haar eigenaardigheden. De strijd tegen kanker legt helder uit en gebruikt daarbij beeld, video, infographics en 3D-animaties.

Download het interactieve digitale boek gratis in iTunes.


Adresgegevens

Bezoekadres
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Postadres
Postbus 421
1000 AK Amsterdam
E-mailadres

Telefoon

Hoofdredactie (ma-do):
020 - 531 35 62
Eindredactie (ma-do):
020 - 531 35 53
NEMO Receptie (ma-vr):
020 - 531 32 33

Overige gegevens

Organisatie
Btw-nummer NL002953523B01
KvK-nummer 41197953