NEMO Kennislink op bezoek bij het Weekend van de Wetenschap

Redacteurs van NEMO Kennislink bezochten in voorgaande jaren verschillende deelnemers van het Weekend van de Wetenschap. Benieuwd naar hun verhalen? Lees hier de reportages.
Nick Meijdam probeert in de vlindertuin van de Botanische Tuinen Utrecht de zwart-blauwe vlinder te redden.
Daniëlle Veldhuis voor NEMO Kennislink

Een museum met een levende collectie – Mariska van Sprundel en Daniëlle Veldhuis bij de Botanische Tuinen Utrecht.

De Nederlandse opslagzolder voor radioactief afval – Roel van der Heijden ging op een radioactieve inspectie bij COVRA in Nieuwdorp

Kun je leren in je slaap? – 64 elektroden, hersengolven en Inception-achtige dromen, ze onderzoeken het in het slaaplab van de Universiteit van Amsterdam. Eva Smidt nam een kijkje.

Pulserende plasma’s en atomaire biljartballen – Esther Thole op bezoek bij onderzoeksinstituut DIFFER in Eindhoven.

‘Onze dolfijnen zijn geen gevangenen’ – Arnout Jaspers over het welzijn van zeezoogdieren bij het Dolfinarium in Harderwijk

Rekenen met de data van nierpatiënten – De afdeling nierziekten van het Radboudumc doet voortdurend onderzoek aan de hand van patiëntdata. Elles Lalieu nam een kijkje in de rekenkamers van het ziekenhuis.

Ondergedompeld in wateronderzoek – Bij Wetsus draait alles om water en watertechnologie, ‘want water is essentieel voor iedereen’. Renée Moezelaar reisde af naar Leeuwarden om te vragen zij doen en waarom.

Vermomde supertelescoop in het Drentse veen – Roel van der Heijden ging naar een van de leegste stukjes Nederland en vond daar ontelbare merkwaardige vlaggenstokjes.

Waarom ebola maar niet onder controle komt – Elles Lalieu in het Erasmus MC in Rotterdam.

Verfmonsters, infraroodscans en gemengde pigmenten – Marjolein Overmeer keek achter de schermen van het restauratieatelier van het Mauritshuis in Den Haag.

Infraroodonderzoek met behulp van een scanner in het restauratieatelier van het Mauritshuis, om de ondertekening van een doek te detecteren.
Marjolein Overmeer

Tinder voor mensapen in de maak – Touchscreens en Tinder om het welzijn van apen te verbeteren? Ellen Schulten vond het een bijzonder verhaal en ging op bezoek bij de Apenheul.

Transparante bolletjes maken kleurrijke verpakkingen – Esther Thole bracht een bezoek aan BASF in Heerenveen en ontdekte wat je eigenlijk ziet als je naar een bedrukte verpakking kijkt.

Energie – waar gaat dat heen? – Annemieke van Roekel bezocht de tentoonstelling in het Larense Geologisch Museum Hofland.

Waarom wij de enige mensachtigen zijn – Biologieredacteur Anne van Kessel interviewde antropoloog en onderzoeker Chris Stringer in Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Een zwemmer staat bij InnoSportLab De Tongelreep klaar voor een gedetailleerde meting van zijn armslag, de lampjes zijn de referentiepunten voor de analyse.
InnoSportLab De Tongelreep

Klaar voor de start – Esther Thole ging naar het Mekka van topzwemmend Nederland, InnoSportLab de Tongelreep in Eindhoven.

Onzichtbare beestjes in Micropia – Micropia in Amsterdam nodigde Lot Isarin uit om als één van de eersten de tentoonstelling over nematoden te bezoeken.

Op zoek naar het eigene in een voormalige Coca-Colafabriek – Mathilde Jansen nam een kijkje bij het Meertens Instituut, waar zij aloude collecties inzetten voor modern etnologisch en taalkundig onderzoek.

Kinderdagverblijf mixt wetenschap met plezier – Een kinderdagverblijf op een universitaire campus is dé plek om de laatste wetenschappelijke inzichten met peuterplezier te combineren. Marloes van Amerom liep een dag mee.

Hopen op een epileptische aanval – Elles Lalieu ging op bezoek bij SEIN, dat patiënten met epilepsie voor langere tijd opneemt en monitort.

ESA’s satellietfabriek aan de Noordzee – Roel van der Heijden nam een kijkje in de testfaciliteiten van ESTEC in Noordwijk.

De veelzijdigheid van het archief – Marjolein Overmeer ging langs bij het Nationaal Archief in Den Haag om eens te kijken wat zij precies bewaren.

Aap leest mens – Anne van Kessel en Anna Tuenter deden mee aan een onderzoek naar lichaamstaal bij aap en mens in NEMO Science Museum in Amsterdam.

Naar de sterren luisteren in het bos – Al 45 jaar ‘luistert’ de Westerbork Synthese Radio Telescoop naar de sterren, diep in een bos ver van verstoringen uit bijvoorbeeld de drukke Randstad.

Op reis door de menselijke ontwikkeling – Het Enschedese Museum TwentseWelle is enorm verbouwd. Marloes van Amerom ging op de valreep nog even langs.

Op zoek naar de kleuren van Van Gogh – In het restauratieatelier van het Van Gogh Museum herstellen wetenschappers de oorspronkelijke kleuren. Annemieke van Roekel keek mee.

Alzheimeronderzoek in de kelder – Elles Lalieu ging op bezoek bij het Amsterdamse VUmc Alzheimercentrum.